• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Storent: Baltijas būvniecības tirgus izaugsme apsteidz prognozes

    Guntis Grīnbergs, Storent grupas izpilddirektorsFoto: Storent

    Pērnā gada otrajā pusē Baltijas medijos arvien biežāk tika skandināti trauksmes zvani par gaidāmo būvniecības nozares recesiju. Lai arī Igaunijā būvniecības apjomi pirmajā ceturksnī tik tiešām samazinājušies, Baltijā kopumā tirgus pieredzēja stabilu izaugsmi, kas apsteidza iepriekšējās prognozes.

    Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2023. gada 1. ceturksnī būvniecības produkcijas apjoms Latvijā salīdzināmajās cenās palielinājās par 17% pret attiecīgo laika periodu pērn. Ēku būvniecībā pieaugums sasniedza pat 25,2%, izaugsme bija novērojama arī visās specializēto būvdarbu jomās, atskaitot ceļu un dzelzceļu būvniecību.
    Līdzīga aina novērojama arī Lietuvā, kur pieaugums 2023. gada 1. ceturksnī sasniedza 16%. Straujākā izaugsme novērota inžernierbūvniecībā, kas pieauga par 25%. Nedzīvojamo ēku būvniecība auga par 13%, bet vismazākais pieaugums bijis dzīvojamo māju būvniecībā - 6%
    Savukārt Igaunijas Statistikas biroja dati liecina, ka 2023. gada 1. ceturksnī kaimiņvalsts būvniecības uzņēmumu saražotās produkcijas vērtība Igaunijā salīdzināmās cenās samazinājās par 11%. Tas skaidrojams ar tirgus īstermiņa piesardzību pret cenu pieauguma izaicinājumiem.
    Nenoliedzami savu ietekmi uz nozari atstājis būvniecības cenu, kā arī procentu likmju kāpums, taču tas neliecina par iespējamu tirgus sarukumu nozarē kopumā, potenciāli ietekmējot vien atsevišķus segmentus, piemēram, dzīvojamo ēku celtniecību. Papildus tam, nozares turpmāku izaugsmi nodrošinās arī ievērojamu infrastruktūras projektu tālāka izbūve Baltijas reģionā.
    Mūsu prognozes liecina, ka līdzīgi kā pērn arī šogad Baltijas būvniecības tirgus apjomi sasniegs 11 miljardu eiro atzīmi. Iepriekš sagaidījām, ka Latvijas būvniecības nozares izaugsme šogad varētu sasniegt 4,6%, taču augstie pirmā ceturkšņa rādītāji norāda uz nepieciešamību prognozes pārskatīt.
    No Storent un citu būvniecības tehnikas iznomātāju skatu punkta vērts atzīmēt, ka nomas pakalpojumus plaši izmanto arī tādas nozares kā ražošana, lauksaimniecība, renovācija, pasākumi un pat militārā infrastruktūra. Vēsturiskie rezultāti liecina, ka nelielām tirgus svārstībām nav būtiskas ietekmes uz nomas rādītājiem, vēl jo vairāk, zemas tirgus aktivitātes periodos pat iespējams pieprasījuma kāpums, būvniekiem izvēloties nomāt, nevis iegādāties jaunu tehniku.
    Storent Holdings SIA piedāvā investoriem parakstīties uz jaunā laidiena obligācijām. To var izdarīt ar bankas vai brokera starpniecību, iesniedzot pieteikumu līdz 16. jūnija plkst.15.30. Vairāk informācijas lasiet šeit.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība