• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Finday.lv nedēļas apskats: potenciālie valsts biržas uzņēmumi

    Citadeles meitas uzņēmuma CBL Asset Management publicēja pētījuma rezultātus 2021. gadā par mājsaimniecību interesi par uzkrājumiem ārpus depozītiem, kas nozīmē investīcijas uzkrājošajā dzīvības apdrošināšanā, pensiju 3. līmenī, fondos un akcijās. Tagad Latvija plāno kotēt biržā lielākos valsts uzņēmumus. Vai tas rosinās iedzīvotājos lielāku uzticību un vai viņi akcijas pirks vairāk? Grūti pateikt.

    Finday.lv ir biznesa ziņu jaunumu vēstule, ko ik nedēļas saņem gandrīz 1000 abonentu. Līdz ar Latvijas, Baltijas valstu un pasaules svarīgāko biznesa ziņu apkopojumu tiek nosūtīts arī apkopojums par kādu biznesa nozari. Ņemot vērā šī jautājuma aktualitāti, Finday.lv jaunumu vēstulē nolēmām apskatīt, kā biznesā veicies šobrīd biržā kotētajiem Latvijas uzņēmumiem.
    Tuvāko gadu laikā vairāki valstij un pašvaldībām pilnībā vai daļēji piederoši uzņēmumi attīstībai nepieciešamo finansējumu varētu piesaistīt kapitāla tirgū, biržā piedāvājot savas akcijas vai obligācijas. Kapitāla tirgū varētu iesaistīties arī pašvaldības, un kā pirmā ar obligāciju emisiju biržā varētu startēt Rīga, liecina Finanšu ministrijas informatīvais ziņojums. Latvijas Sabiedrisko mediju portāls ir lieliski apkopojis šī brīža situāciju attiecībā uz valsts un pašvaldību uzņēmumu potenciālo dalību biržā. Informācija ir atrodama portālā šeit.
    2020. gadā Ministru Kabinets apstiprināja Eiropas Savienības fondu atbalsta programmu uzņēmējiem finansējuma piesaistei kapitāla tirgos "Atbalsts mazo, vidējo komersantu finansējuma piesaistei kapitāla tirgos", kas bija pirmā šāda veida programma Baltijā. Četrās projektu atlasēs lielākā interese bija par akciju emisiju – kopā tika saņemts 21 pieteikums. Vēl divi pieteikumi tika saņemti obligāciju emisijai.
    Latvijas privātie uzņēmumi pēdējo gadu laikā aizvien vairāk apsver un arī paziņo par akciju kotēšanu biržā. Nasdaq mājas lapā atrodami visi Baltijas valstu biržās kotētie uzņēmumi. Kā labākais piemērs noteikti jāmin Madara Cosmetics. Tā akcijas 2021. gadā cenas maksimumā maksāja 31.2 eiro. Tātad investori novērtēja uzņēmumu par vairāk nekā 110 milj. eiro. Ieejot biržā, viena Madara Cosmetics akcija bija nopērkama par 6.25 eiro. Tāpat biržā veiksmīgi 2021. gadā startēja degvielas un alternatīvo enerģijas avotu tirgotājs Virši-A. Akcijas piesaistīja rekordlielu investoru interesi, pieprasījumam gandrīz divas reizes pārsniedzot bāzes piedāvājumu – 13.4 milj. eiro apmērā pret pamata piedāvājumu, kas bija 6.8 milj. eiro.
    Interesanti, ka biržā var ne tikai ieiet, bet no tās arī iziet. To tikko izdarīja Latvijas augsto tehnoloģiju uzņēmuma uzņēmums HansaMatrix. 2022. gada novembrī Latvijas Konkurences padome pieņēma lēmumu atļaut BaltCap uzņēmumam Emsco iegādāties HansaMatrix. Tādējādi Baltijas privātā kapitāla fondu pārvaldnieks BaltCap ar sava uzņēmuma Emsco starpniecību kļuva par lielāko HansaMatrix akcionāru. BaltCap noslēdza brīvprātīgo akciju atpirkšanas piedāvājumu un iegādājās 93.1% HansaMatrix akciju. Tā kā Emsco izdevās iegādāties vairāk nekā 90% HansaMatrix balsstiesīgo akciju, saskaņā ar Akciju atpirkšanas likumu uzņēmumam ir tiesības atpirkt HansaMatrix akcijas no pārējiem akcionāriem bez viņu piekrišanas. Emsco šīs likumā noteiktās tiesības arī izmantoja.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība