• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Kā ieguldīt sekmīgos Latvijas uzņēmumos?

    Foto: FOTO: Lyl (uztura bagātinātāju un vitamīnu izplatīšana)

    Pēdējos gados uzņēmumi arvien labāk apzina finansējuma piesaistes alternatīvas un aktīvi izmanto alternatīvā finansējuma instrumentus, kas papildina banku sniegtos aizdevumus. Viena no šādām iespējām ir piesaistīt privātos investorus, izlaižot obligācijas. Latvijā šādu scenāriju ir izmantojuši jau vairāk nekā 20 uzņēmumu, starp kuriem minami tādi uzņēmumi kā datortehnikas vairumtirgotājs Elko Grupa, atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums Eco Baltia, zivju produkcijas ražošanas uzņēmums Banga un kafijas tirdzniiecības uzņēmums Coffee Address.

    Tāpat virkne uzņēmumu ir izmantojuši biržu pašu kapitāla investīciju piesaitei, kur no nesenākajiem minami degvielas tirdzniecības uzņēmums Virši un finanšu pakalpojumu uzņēmums DelfinGroup. Taču jaunu uzņēmumu starts biržā notiek salīdzinoši reti, savukārt obligāciju pārdošanas darījumos bieži tiek noteikta augsti minimālā ieguldījuma minimumi (nereti no 100 000 eiro). Daudz pieejamāka alternatīva investoriem, kas vēlas atbalstīt un ieguldīt sekmīgos Latvijas uzņēmumos, ir izmantot pūļa finansējuma platformas.
    Tā, piemēram, Capitalia jau vairāk kā 10 gadus piedāvā jebkuram investoram investēt aizdevumos sekmīgiem Latvijas, Lietuvas un Igaunijas uzņēmumiem. Līdz šim Capitalia platformā jau ir finansēti vairāk nekā 800 biznesi, nodrošinot investoriem vēsturisko ienesīgumu lielāku nekā 12% gadā apmērā. Starp finansētajiem uzņēmumiem ir bijušas tādas kompānijas kā Peruza (iekārtu ražošana), Pure Chocolate (šokolādes produktu ražošana), Lyl (uztura bagātinātāju un vitamīnu izplatīšana), Aerodium (gaisa tuneļu ražošana), un Aerones (vēja turbīnu apkope).
    Visbiežāk uzņēmumi izmanto platformu sniegto finansējumu sezonālo apgrozāmo līdzekļu finansēšanai, lielāku projektu/pasūtījumu izpildei, kā arī iekārtu vai biznesa iegādei. Tā, piemēram, nesen Capitalia finansējuma uzņēmumu Visual Media, kas izvieto reklāmas displejus Rīgā un tās apkaimē. Uzņēmums konkursa kārtībā bija ieguvis papildus vietas, kur ierīkot reklāmu displejus, un šo objektu ierīkošanai vērsās pie Capitalia aizdevuma saņemšanu 250 tūkst. eiro apmērā. Caur Capitalia uzņēmums piesaistīja līdzekļus uz 18 mēnešiem, un investorienm tika piedāvāta gada procentu likme tika 14.4% apmērā. Kā nodrošinājums kalpoja uzņēmuma aktīvu ķīla un īpašnieka galvojums. Pēc reklāmas stendu uzstādīšanas, uzņēmums spēs nozīmīgi kāpināt savu apgrozījumu un ar ikmēneša amortizācijas maksājumiem dzēst izsniegto kredītu.
    Tas ir tikai viens no piemēriem, kā uzņēmums var piesaitīt platformas finansējumu, bet investori ieguldīt brīvos naudas līdzekļus vietējos biznesos, palīdzot tiem augt. Kopumā investoriem Capitalia platformā tiek piedāvāta vidēji viena jauna aizdevumu iespēja dienā, ļaujot ērti izvēlēties sev tīkamo uzņēmumu, ko atbalstīt, kā arī izveidot diversificētu aizdevumu portfeli.
    Foto: Matiss Markovskis
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība