• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Subordinētās obligācijas kā papildu iespēja inflācijas apstākļos nopelnīt vairāk

    Andrejs Kočetkovs, BluOr Bank Investīciju klientu pārvaldes vadītājsFoto: BluOr Bank

    Inflācijai turpinot satraukt ar rekordaugstiem cipariem, jautājums – kur ieguldīt, lai nauda nezaudē vērtību, nodarbina gan privātpersonas, gan uzņēmējus. Kāpēc šis nav labākais brīdis ieguldīt zeltā vai nekustamajā īpašumā un kādas alternatīvas investīciju iespējas pieejamas Latvijas tirgū, - stāsta Andrejs Kočetkovs, BluOr Bank Investīciju klientu pārvaldes vadītājs.

    Vai cenu kāpums apstāsies?
    Finanšu eksperti ir vienisprātis, ka gada inflācijas šokējoši straujais kāpums Latvijā turpināsies arī nākamajos mēnešos un patēriņa cenu pieauguma bremzēšanos varam sagaidīt ne ātrāk par gada otro pusi. Par to liecina gan izejvielu cenu dinamika pasaules tirgos, gan piegāžu ķēžu traucējumi, nestabilā ģeopolitiskā situācija un arī patērētāju gaidas par cenu pārmaiņām.
    Arī globālās prognozes par ekonomiskās izaugsmes iespējamo kritumu un inflācijas kāpumu šodien uz tradicionālajām ieguldīšanas iespējām liek raudzīties ar lielu piesardzību. Pasaules Banka nesen pasaules ekonomikas izaugsmi samazinājusi no 4.1% līdz 3.2%. Savukārt Eirozonā vidējā inflācija, pēc Starptautiskā Valūtas fonda prognozēm, šogad sasniegs 5.3%. Latvijai tā tiek prognozēta pat 10% apmērā, kamēr ekonomiskā izaugsme – 1% apmērā.
    Tas nozīmē, ka, neko nedarot, gada laikā ikviens naudas uzkrājums zaudēs 10% vai pat vairāk no vērtības. Lai nezaudētu, nauda jāiegulda, taču tradicionālie ieguldīšanas instrumenti lielas peļņas iespējas nesola.
    Kāpēc zelts un nekustamais īpašums nav labākā izvēle?
    Viens no vēsturē zināmākajiem naudas vērtības glābšanas riņķiem finanšu krīzēs vienmēr ir bijis zelts. Taču zelta cenas šobrīd ir salīdzinoši augstas, īstais brīdis tā iegādei peļņas nolūkos ir pagātnē.
    Arī investīciju atdeve nekustamajā īpašumā jāvērtē piesardzīgi, jo tā apsaimniekošana, uzturēšana nav lēta. Paredzamais ienesīgums ir 2-8%, turklāt, jo dārgāks īpašums, jo peļņa mazāka.
    Arī viens no zināmākajiem peļņas instrumentiem – akciju tirgi - pēdējos mēnešos Krievijas Ukrainā sāktā kara dēļ piedzīvojuši galēju nestabilitāti, svārstības un kopumā valda lejupejoša tendence. Ja ir vēlme investēt akcijās, ieteiktu konsultēties ar zinošiem un pieredzējušiem šīs nozares speciālistiem.
    Drošāka, bet mazāk pelnoša iespēja ir ieguldīt fiksēta ienesīguma instrumentos - obligācijās, taču arī šis ieguldījumu veids pēdējos gados pamatā piedzīvojis lejupslīdi, kas neļauj apsteigt inflāciju.
    Kādas ir priekšrocības ieguldījumam subordinētajās obligācijās, ko šobrīd piedāvā BluOr Bank?
    Subordinētās obligācijas ir viens no Latvijas tirgū mazāk izmantotiem ieguldījumu instrumentiem, kas ļauj gūt līdz pat 5-7% ienesīgumu uz 7-10 gadu termiņu. Tās izmanto ne tikai bankas, investīciju fondi, apdrošināšanas kompānijas, bet arī privātie investori, kam ir pieredze un, visticamāk, jau izveidots investīciju portfelis.
    BluOr Bank ir to nedaudzo Latvijas banku vidū, kas saviem klientiem un interesentiem piedāvā subordinētās obligācijas - no šā gada 16. līdz 27. maijam BluOr Bank emitē subordinētās obligācijas publiskajā piedāvājumā investoriem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā 7 milj. eiro vērtībā uz septiņiem gadiem ar dzēšanas termiņu 2029. gada 1. jūnijs. Obligācijas tiks kotētas NASDAQ Riga Baltijas parāda vērtspapīru sarakstā.
    Gada procentu likme ir 7%, izmaksa - reizi trijos mēnešos. Subordinēto obligāciju pircēji var rēķināties, ka, ieguldot naudu, iegūs augstu fiksētu ienesīgumu, kas pārsniegs tuvāko gadu laikā sagaidāmo inflāciju, kas tiek prognozēta 3-4% apmērā. Ja runā par riskiem un salīdzina ieguldījumu veidus, ir jāpiebilst, ka depozīts ir investīcija ar zemāku risku, taču ieguldījums subordinētajās obligācijās nes ievērojami augstākus ienākumus.
    Kāpēc investēt banku subordinētajās obligācijās ir droši?
    Bankas Eiropā un arī Latvijā ir viens no visvairāk, stingrāk uzraudzītajiem biznesiem, kam jāatbilst ļoti stingrām Eiropas Centrālās bankas (ECB) un pašmāju centrālās bankas un finanšu uzraugu prasībām. Regulējums, kas attiecas uz kapitāla pietiekamības aprēķinu un prasībām Eiropā, ir kļuvis stingrāks, pieaugusi regulācija ne tikai attiecībā uz nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu, bet arī augušas kapitāla pietiekamības, likviditātes un citas prasības. Papildu uzticamību sniedz arī tas, ka subordinētās obligācijas tiek emitētas Nasdaq Baltic biržā – lai šo soli spertu un nodrošinātu obligāciju publisko laidienu, no bankas puses jāizpilda ļoti daudz prasību, kas ir pa spēkam tikai stabilām finanšu institūcijām. Iegādājoties subordinētās obligācijas, klients iegūst brīvību - ar naudu strādā emitents, kurš sniedz regulāras detalizētas atskaites par naudas atdevi, bet pati obligāciju emisija ir maksimāli caurspīdīgs un pārskatāms process.
    Kāda BluOr Bank ir šodien un kāda ir tās vieta Latvijā?
    BluOr Bank ir dibināta pirms vairāk nekā 20 gadiem. Tā ir 100% Latvijas kapitāla banka, kuras akcionāri ir tās dibinātāji – četri Latvijas uzņēmēji. Strādājot starptautiskajā tirdzniecībā, loģistikā un jūras kravu pārvadājumos, viņi ir spējuši izveidot banku, kas efektīvi risina uzņēmējiem būtiskas problēmas un palīdz biznesa izaugsmē. Šodien banka nodrošina pakalpojumus visās Eiropas valstīs.
    BluOr Bank ir sestā lielākā banka Latvijā un ir iekļauta piecu sistēmiski nozīmīgāko Latvijas banku vidū. Bankas misijas pamatā ir ilgtermiņa partnerība un finanšu pakalpojumu nodrošināšana korporatīvajiem klientiem, veicinot viņu uzņēmumu biznesa attīstību un izaugsmi. Šobrīd Baltijas un Eiropas valstu klienti sastāda 98% no kopējā klientu īpatsvara. Banka ir mērķtiecīgi pilnveidojusi finanšu pakalpojumus juridiskajām personām, ko klienti ir arī novērtējuši, un tā rezultātā klientu - juridisko personu skaits 2021. gadā vien ir pieaudzis par 33% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.
    Banka mērķtiecīgi ievieš jaunākās tehnoloģijas, liekot akcentu uz pakalpojumu piedāvājumu tiešsaistē. Kopš 2021.gada banka nodrošina uzņēmumu kontu atvēršanu attālināti gan Latvijas uzņēmējiem, gan uzņēmumiem, kuri ir reģistrēti Eiropas Ekonomiskās zonas valstīs, kā arī Šveicē un Lielbritānijā. BluOr Bank ir pirmā banka Latvijā, kas uzņēmējiem nodrošina norēķinu kontu atvēršanu ar pilnveidotām identifikācijas iespējām un plašā ģeogrāfiskā mērogā.
    Kāds ir bankas mērķis, piedāvājot investoriem iegādāties obligācijas?
    Subordinēto obligāciju emisijas rezultātā gūtie ieņēmumi tiks izmantoti BluOr Bank kapitāla stiprināšanai, kas savukārt ļaus sekmīgāk attīstīt bankas pakalpojumus – vecināt kreditēšanu, piesaistīt depozītus un stiprināt pozīcijas tirgū, sekmējot valsts tautsaimniecības izaugsmi un veicinot vietējo uzņēmumu biznesa attīstību. Vairāk par BluOr Bank subordinēto obligāciju piedāvājumu var lasīt bankas mājas lapas sadaļā Investoriem.
    Ko jūs gribētu novēlēt tiem, kuri domā par līdzekļu ieguldīšanu?
    Vairāk par visu šodien pasaulei un ikvienam no mums ir vajadzīgs miers – lai pēc iespējas ātrāk beidzas karš Ukrainā, mazinās bažas par nākotni, kas nesīs līdzi arī ekonomikas stabilizāciju un pakāpenisku izaugsmi. Savukārt tiem, kam ir brīvie līdzekļi vai uzkrājumi, mans ieteikums – domāt piecus soļus uz priekšu, vienmēr izvērtēt riskus, taču vienlaikus būt uzņēmīgiem un izvēlēties sev vispiemērotāko veidu nodrošinātākai nākotnei. Šaubu, nepietiekamu zināšanu vai informācijas gadījumā vienmēr ir iespēja konsultēties ar zinošiem, pieredzes bagātiem investīciju ekspertiem.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība