• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Ieskats manā portfelī un kļūdainā lēmumā

    Investors Andris. Ilustratore: Agne Lund

    Šajos laikos ir sajūta, ka visu laiku kaut kas notiek, kā rezultātā tirgū ir lielas svārstības, taču mazliet pastiepjot garāku laika termiņu, kurā apskatu portfeli, lielu izmaiņu nav.

    Lai arī cenu kustībām un izmaiņām finanšu tirgos sekoju līdzi ikdienā, tādu plašāku sava portfeļa apkopojumu un izvērtējumu veicu jūnija sākumā. Kopš tā brīža mana portfeļa vērtība ir nokritusies par 2.66%. Nav patīkams rezultāts, tomēr tas arī nav nekas nozīmīgs, salīdzinot ar tām tirgus svārstībām, kādas šajā laikā varēja redzēt plašajos akciju indeksos.
    Mana portfeļa vērtība uz šodienu ir 24 235 eiro, tas ir 3.06% vērtības zaudējums kopš manu investīciju gaitu uzsākšanas.
    Avots: Koyfin
    Ja salīdzinu savu sniegumu ar plašajiem akciju indeksiem, tad vēl joprojām varu lepni priecāties, ka mana portfeļa kritums ir ar vairākām kārtām mazāks nekā tajos.
    Piemēram S&P 500 indeksa vērtība kopš 13.novembra ir nokritusies par 11.59%, bet NASDAQ Composite indeksa vērtība par 20.24%.
    Tik tālu viss labi, bet, protams, 3% vērtības zudums ne tuvu nav 12% vērtības pieaugumus, uz kuru es tēmēju. Šeit gan sevi mierinu un atgādinu, ka akciju tirgos nav lineāra snieguma – kādu gadu tas būtiski kāpj, citu gadu stāv uz vietas, bet vēl citā var arī zaudēt. Tāpēc ir svarīgi atcerēties, ka mērķis ir ilgtermiņa vidējais gada ienesīgums.
    Ja es koncentrēšos tikai uz īstermiņa rezultātu, es riskēju sākt veikt pārāk daudz kustību, treidu un vēl dažādu manipulāciju, kas var novest pie tieši pretēja efekta – lielākiem zaudējumiem.
    Portfeļa sastāvs
    Portfeļa sastāvā pēdējo 2 mēnešu laikā izmaiņas veicis neesmu. Tomēr nav arī tā, ka es nebūtu neko skatījies.
    Jūnija beigās un jūlija sākumā notika INDEXO IPO un to es izvērtēju arī savam portfelim. Nonācu pie secinājuma, ka šoreiz IPO nepiedalīšos, ņemot vērā to, ka ceļā uz bankas licenci un finanšu projekciju sasniegšanu ir diezgan ilgs laiks un ir gana augsts risks, ka termiņi var nobīdīties, kaut kas var nesanākt un tā rezultātā akcijas cena var ciest.
    Pagaidām savos pieņēmumos esmu kļūdījies un to parāda INDEXO cena, kopš IPO tā ir pieaugusi par 10%. Pa vidu gan tā bija pieaugusi arī vairāk nekā par 20%, bet bija arī noslīdējusi zem IPO cenas.
    Tomēr, pārzinot sevis kā investora psiholoģiju, esmu pārliecināts, ka potenciālu zaudējumu gadījumā es pārdzīvotu daudz vairāk nekā īstermiņa peļņas gadījumā.
    Citas izmaiņas portfelī nav notikušas. Tomēr drīzumā, visticamāk, tādas būs. Šobrīd uzņēmumi ziņo par saviem 2.ceturkšņa un pusgada rezultātiem un ir gana daudz pārskatu, kurus izskatīt un izvērtēt.
    Tāpat arī ekonomiskie procesi nestāv uz vietas – inflācija turpina būt ļoti augstos līmeņos, nākamās apkures sezonas dārdzība sāk ieņemt daudz skaidrākas aprises – šie noteikti ir būtiski faktori, kam nevar nepievērst uzmanību.
    Modrība pirmajā vietā
    Kopumā šajā vasarā svārstības īstermiņā ir bijušas lielas, taču divu mēnešu šķērsgriezumā izmaiņu apmērs ir niecīgs. Šajos laikos ir svarīgi neapmaldīties īstermiņa volatilitātē, bet gan koncentrēties uz ilgtermiņu.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība