• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    AI laikmets: nākamo uzvarētāju izvēle

    Foto: Scanpix

    Nepārtraukti mainīgajā tehnoloģiju pasaulē mākslīgā intelekta (AI) izaugsmei ir bijusi neticami liela ietekme. Tā kā AI ir kļuvis progresīvāks, tas ir radījis gan izaicinājumus, gan jaunas iespējas. Šī situācija rada riskus arī investoriem, kuri cenšas atšķirt veiksmīgus un neveiksmīgus uzņēmumus. Vienmēr ieteicams veikt rūpīgu izpēti.

    AI ainava nepārtraukti attīstās, piedāvājot daudzas iespējas. Investoriem, kurus interesē AI, būtu jāapsver nākamā viļņa uzņēmumi. Tie ir uzņēmumi, kas gūs labumu no AI un nav piesātināti ar investoru pieplūdumu.
    ChatGPT gads
    Ir pagājis gads, kopš ChatGPT, ģeneratīvā AI tērzēšanas robots, ir sagrābis pasauli. Kopš tā laika investori ir palielinājuši savas pozīcijas ar AI saistītos uzņēmumos, sākot no mikroshēmu dizaineriem, piemēram, Nvidia, līdz LLM (large language model) īpašniekiem, kas nodrošina AI iespējas patērētājiem, piemēram, Microsoft. Tieši Microsoft ir lielākais ChatGPT izstrādātāja OpenAI investors.
    Protams, ja OpenAI būtu publiski tirgots, liela daļa uzreiz mestos investēt šajā uzņēmumā. Var tikai minēt, cik iespaidīgs varētu būt akciju cenas kāpums. Tomēr OpenAI izpilddirektors un līdzdibinātājs Sems Altmans (Sam Altman) daudzkārt ir teicis, ka uzņēmums neplāno būt publisks.
    Saskaņā ar McKinsey ziņojumu, agrīnie AI tehnoloģiju ieviesēji jau ir novērojuši, ka viņu naudas plūsmas vidēji pieauga par 100%. Tā kā tehnoloģija nodrošina labākas prognozēšanas spējas nekā cilvēkiem, organizācijas var pieņemt precīzākus lēmumus, samazinot izmaksas un palielinot rentabilitāti. Papildus savām peļņas palielināšanas iespējām AI jau ir sācis izstrādāt virkni jaunu biznesa stratēģiju un profesiju, kas bez tā nebūtu iespējama.
    Tomēr peļņas gūšana no AI ne vienmēr ir vienkāršs process. Turklāt, lai gan jaunā tendence jau ir spēcīga, joprojām ir neskaidri virzieni, kādos tā attīstīsies. Tas nozīmē, ka arī nākotnes ieguvēji un zaudētāji nav acīmredzami.
    Atgādinājums: kad Apple prezentēja savu pirmo iPhone, Nokia aizņēma gandrīz pusi pasaules mobilo tālruņu tirgus, un tika uzskatīts, ka Nokia ir neuzvarams mobilo sakaru nozares līderis.
    Lielākie AI veicinātāji
    Pasaule pēdējos gados ir piedzīvojusi daudzas aizraujošas tehnoloģiskas inovācijas, taču neviena no tām nav salīdzināma ar ģeneratīvā AI darbības jomu un iespējamo ietekmi. Tam jau ir būtiska ietekme uz dažādām lietojumprogrammām, sākot no klientu apkalpošanas tērzēšanas robotiem līdz mākoņa risinājumiem. Sagaidāms, ka turpmāk ģeneratīvais AI kļūs par vissvarīgāko tehnoloģiju kopš interneta izgudrošanas. Nav brīnums, ka ikviens vēlas būt daļa no šīs dzīvi mainošās tendences.
    Lai gan 2023. gadā tiešie AI spēlētāji ir ieņēmuši topu virsotnes, sasniedzot novērtējuma līmeņus, kad jebkāda aizkavēšanās peļņas gūšanā no tehnoloģijas var pārvērsties spēcīgā korekcijā, daudzi citi spēlētāji piedāvā daudz saprātīgāku vērtējumu, kā arī augstu ienākumu pieaugumu, vēsta TipRanks.
    AI vērtību ķēdē ir vairākas nišas, tostarp mikroshēmu dizaineri, piemēram, Nvidia un AMD, pusvadītāju ražotāji, piemēram, Taiwan Semiconductor, datu centru infrastruktūras nodrošinātāji, piemēram, Arista Networks, aprīkojuma, pakalpojumu un programmatūras piegādātāji AI mikroshēmu ražošanai, piemēram, Applied Materials, datu infrastruktūras speciālisti, piemēram, Marvell Technology, AI programmatūras platformu izstrādātāji, piemēram, Palantir Technologies un citi.
    Šie ir galvenie AI veicinātāji, kas nozīmē, ka lielāko daļu no tiem jau ir atklājuši AI mīloši investori. Tomēr ne viss ir zaudēts: pēc investīciju plūdiem AI mikroshēmu ražošanā, ko mēs pieredzējām pagājušajā gadā, analītiķi sagaida, ka 2024. gadā būs investīciju vilnis dažādos ar AI darbināmos un AI veicinošos programmatūras uzņēmumos. Tas nozīmē, ka tādas akcijas kā Palantir Technologies un Applied Materials, kā arī daudzas citas, var turpināt savu augšupeju.
    Tuvojas otrais vilnis
    AI otrajā vilnī ietilpst uzņēmumi, kas var izmantot AI priekšrocības, savos produktos izmantojot tehnoloģijas iespējas. Tie ir uzņēmumi, kas ar AI palīdzību uzlabos procesus, paaugstinās efektivitāti, automatizēs uzdevumus, pastiprinās prognozēšanas analīzi, uzlabos pakalpojumus un daudz ko citu. Paredzamie ieguvēji šajā grupā ir IT konsultāciju uzņēmumi, datu pārvaldības nodrošinātāji, datu centru īpašnieki un ātrdarbīgu tīklu nodrošinātāji.
    Piemēram, IT konsultāciju un ārpakalpojumu sniedzējs Cognizant piedāvā saviem klientiem pielāgotas ar AI darbināmas platformas, kas palīdz viņiem izmantot tehnoloģiju iespējas viņu biznesa stratēģijām, birojiem, finanšu pārvaldībai, klientu attiecībām un tml. Piemēram, Snowflake pārdod reālas un sintētiskas datu kopas, ko izmanto AI algoritmu apmācībā biznesa, finanšu un drošības lietojumprogrammām.
    Klientu un pārdošanas pārvaldības platformu nodrošinātājs Salesforce savos produktos izmanto AI kopš 2016. gada; tagad SaaS gigants ietver ģeneratīvo AI, lai reāllaikā pārvaldītu infrastruktūras stāvokli un telemetriju. Profesionālo pakalpojumu uzņēmums Accenture jau ir iestrādājis AI savā pakalpojumu komplektā un tagad ievieš ģeneratīvu AI studiju tīklu, ļaujot klientiem izmantot tehnoloģiju iespējas, lai optimizētu un no jauna izgudrotu savu biznesu. Adobe, globālais līderis digitālā mārketinga un radošās programmatūras jomā, savās digitālās attēlveidošanas un radīšanas platformās iekļauj ģeneratīvo AI.
    Uzņēmuma darbplūsmas automatizācijas platformas nodrošinātājs ServiceNow savos produktos ir ieguljis progresīvus tehnoloģiju rīkus, lai palīdzētu klientiem optimizēt darbplūsmas, gūt ieskatu datos un ģenerēt saturu. Intuit, finanšu pārvaldības uzņēmums, ir izmantojis AI vairāk nekā desmit gadus un nesen laidis klajā ģeneratīvā AI virtuālo finanšu palīgu.
    Kiberdrošības uzņēmums CrowdStrike ir ieviesis ģeneratīvu AI drošības analītiķi, kas samazina drošības darbību sarežģītību uzņēmuma klientiem. Samsara, kas piedāvā savienotu operāciju platformu transportlīdzekļu parku izsekošanai, izmanto AI, lai optimizētu darbības, kuru mērķis ir pārvaldīt fiziskos līdzekļus. Robotu procesu automatizācijas programmatūras nodrošinātājs UiPath savos produktos izmanto AI un ģeneratīvo AI, lai uzlabotu uzdevumu automatizāciju un palielinātu produktivitāti.
    Šie ir tikai daži piemēri, kā uzņēmumi izmanto ģeneratīvā AI spēku, lai palielinātu sava produkta vai pakalpojuma vērtību, tādējādi iegūstot tirgus daļu un palielinot ieņēmumus. Kā redzams, daudzas no iepriekš minētajām akcijām jau tirgi ir pamanījuši, un AI trakums šīs akcijas ir virzījis uz augšu par desmitiem procentu. Lai gan pagājušā gada rallijs padara tos vidēji uzņēmīgākus pret īstermiņa korekcijām, to ilgtermiņa darbība būs atkarīga no to darbības rezultātiem un peļņas pieauguma.
    Ieguldīšanas paņēmiens
    Kad notiek tik transformējošas tehnoloģiskas izmaiņas kā AI, tās var ne tikai izcelt vairākus pārsteidzošus ieguvējus, bet arī izjaukt ilgstoši ienesīgus uzņēmējdarbības modeļus. Piemēram, interneta ienākšana sagrāva video nomas uzņēmumus, karšu un ceļvežu izdevējus, kā arī faksa aparātu ražotājus. Turklāt, lai gan jauna tehnoloģija atvieglo jaunu biznesa nišu izveidi, tās attīstība var tikpat ātri nogalināt. Vai kāds atceras interneta kafejnīcas, kuras kādā brīdī varēja atrast teju uz katra stūra?
    Pašlaik AI izmantošana lielā mērā ir vērsta uz cilvēku pilnvarošanu, sniedzot viņiem rīkus dažādu uzdevumu automatizēšanai, darbplūsmas un rezultātu precizitātes palielināšanai, datu vākšanai un modeļu analīzei. Taču tā parādīšanās tikai sākas, un tas noteikti izjauks ne tikai atsevišķas nozares, bet arī ekonomiku kopumā. Savā ceļā tas apdraudēs iedibinātu biznesa modeļu pastāvēšanu un nogalinās daudzus uzņēmumus, kas nespēj sekot līdzi tehnoloģiskajam progresam. No otras puses, tas veidos vairākus jaunus biznesa modeļus un profesijas.
    Tomēr nav viegls uzdevums izvēlēties sacensību uzvarētājus, kuru noteikumi vēl tiek rakstīti. Investoriem ir jārīkojas uzmanīgi, izvērtejot uzņēmumu finansiālo ilgtspēju un biznesa perspektīvas, nevis jāpiedalās īstermiņa ažiotāžā. Tāpēc šajā brīdī investoriem ieteicams izvēlēties to uzņēmumu akcijas, kuru izaugsmi atbalsta AI tehnoloģiskie sasniegumi. Vienkāršāk sakot, izvēlieties spēcīgus uzņēmumus, kas var pārvarēt arī ekonomiskos šķēršļus. Tādus, kuri izdzīvos, ja tehnoloģijas potenciāla realizēšanai būs nepieciešams ilgāks laiks.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība