• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    10 jautājumi un 10 atbildes, ko dzirdējām investoru vizītē Viršos

    13.septembrī Investoru Kluba lasītājiem bija ekskluzīva iespēja būt pirmajiem ciemiņiem jaunajā Viršu DUS Satekle – Rīgā, Satekles ielā 2 – dienu pirms oficiālās atklāšanas. Uz “skatuves” investoru vizītes laikā kāpa 3 Jāņi – Jānis Vība, Viršu valdes priekšsēdētājs un izpilddirektors, Jānis Bethers, Viršu enerģētikas segmenta vadītājs, un Jānis Šķupelis no Investoru Kluba.

    Investoru tikšanās laikā izskanēja plaša informācija par uzņēmuma rezultātiem un plāniem, kā arī klātesošie aktīvi izmantoja izdevību uzdot arī savus jautājumus. Esam apkopojuši dažus interesantākos jautājumus un Viršu komandas atbildes uz tiem, lai “caur atslēgas caurumu” aizvadītajā pasākumā ļautu ielūkoties arī jums.
    Kādi faktori līdz šim visvairāk ietekmējuši Viršu akcijas cenu?
    Visaugstākā akcijas cena Viršiem bija uzreiz pēc IPO, taču pēc tam notikusi vien neliela viļņošanās, kopumā cena turas stabilā līmenī. Pat pēc veiksmīgu perioda rezultātu paziņošanas lielākās izmaiņas vien bijušas maksimums 1% apmērā, lielākoties tās ir mazākas, kas ilustrē akcijas cenas jūtīgumu pret finanšu rezultātiem. Tiesa, uzņēmuma vadībai, analizējot paveikto, ir sajūta, ka cenu gribētos augstāku. Visi valuācijas rādītāji kopš IPO ir kļuvuši pievilcīgāki, līdz ar to akcijas ir kļuvušas tikai “garšīgākas”.
    Virši šobrīd paplašinās, iet jaunos virzienos, vai tādējādi nezudīs fokuss uz pamatbiznesu?
    Nē! Uzņēmums aug, paplašina komandu, uzņem apgriezienus. Visi jaunie segmenti tikai papildina pamatbiznesu, tie sakrīt ar vienu no uzņēmuma mērķiem – diversificēt darbību, samazinot riskus. Esošie biznesi turpina augt strauji, taču jaunie – aug vēl straujāk.
    Vai Virši plāno iziet arī ārpus Latvijas tirgus?
    Šo jautājumu uzņēmums saņem bieži. Situācija nemitīgi tiek pētīta, taču šis nav pašmērķis. Uzņēmumam ir plāns līdz 2026. gada beigām kļūt par Nr. 1 Latvijā, kad tas būs sasniegts, varēs skatīties tālāk. Vienlaikus – ja būs iespēja bez lielām investīcijām ieiet ārvalstu tirgos ātrāk, tā tiks izmantota vēl pirms 2026./2027. gada. Visticamāk, tas varētu notikt, iegādājoties kādu jau esošu DUS.
    Kam un kāpēc tiek dota priekšroka – pašu būvētām DUS vai jau esošu iegādei?
    Līdz 2017. gadam Virši priekšroku deva jau gatavām DUS, taču kopš 2017. gada biežāk tiek nolemts tās būvēt pašiem, protams, ir arī izņēmumi. Zinot situāciju tirgū, par gudrāku risinājumu tiek uzskatīta iespēja ieguldīt un uzbūvēt jaunu staciju par 1.5 milj. eiro, nekā esošas stacijas iegāde par to pašu 1.5 milj. eiro, bet pēc tam ieguldot pielāgošanā un vides sakārtošanā.
    Virši drīzumā atklās pirmo mazumtirdzniecības veikalu Tērbatas ielā. Kāpēc tieši tur, nevis, piemēram, Vecrīgā?
    Jā, uzņēmums jau septembrī atvērs ērtas iepirkšanās veikalu Virši, Tērbatas ielā, Rīgas centrā. Tajā būs esošais veikalu, kā arī pielāgots sortiments. Tā būs iespēja Viršu kafiju baudīt ne tikai ceļā ar auto, bet arī dodoties pastaigā pa pilsētu.
    Pirms vietas izvēles, tika pētīti un analizēti dažādi faktori, izskatītas neskaitāmas vietas. Īres maksa Vecrīgā ir daudzkārt augstāka nekā citviet, taču cilvēku plūsma nav tikpat daudzas reizes lielāka nekā, piemēram, Tērbatas ielā. Līdz ar to, salīdzinot cilvēku plūsmu pret īres maksu, uzvarējusi Tērbatas iela. Ja veikals darbosies veiksmīgi, tiek domāts par to izveidi arī citviet, iespējams, arī Vecrīgā.
    Kādā statusā šobrīd ir Skultes LNG terminālis?
    Iepriekš jau tika ziņots, ka valdība noraidīja starptautiskā investora piedāvājumu, par ko kaimiņvalstis tikai priecājās. Šobrīd ir cits potenciālais investors ar lielāku riska apetīti, taču, lai viņš pieņemtu lēmumu, nepieciešama lielāka pārliecība par to, ka būs pietiekami daudz klientu. Darbs šajā jomā notiek, taču tas nenotiek ļoti aktīvi, jo šķiet, ka visam bija jānotiek pavisam citādi… Acīmredzot latviešiem pietrūkstot lielākas nekaunības un biznesa domāšanas.
    Vai pieprasījumam pēc gāzes Latvijā ir pamats turpināt augt? Un līdz ar to – vai ir vērts censties attīstīt šo biznesu?
    Pērn patiešām piedzīvots straujš kritums, jo cenas būtiski palielinājās. Taču novērojumi liecina, ka arī tas gāzes patērētājiem lielākoties nebija iemesls, lai atteiktos no šī resursa izmantošanas, tiesa, daudzi to sāka aizstāt ar propāna gāzi, kas ir apkārtējai videi nedraudzīgāks risinājums. Ja cena stabilizēsies, šie patērētāji, visticamāk, atgriezīsies pie dabasgāzes. Arī fakts, ka Igaunijas uzņēmums iegādājās Latvijas Gaso ir vēl viens apstiprinājums, ka šajā jomā Latvijā ir saskatāma nākotne – investori ir gatavi ieguldīt.
    Kas tālāk notiks ar degvielas cenām Latvijā?
    Šobrīd cenas iet uz augšu, taču neviens nevar pateikt, kas ar tām notiks tālāk, jo tas ir atkarīgs no daudziem un dažādiem faktoriem. Izskan minējumi, ka augšupeja turpināsies, taču, ja pasaulē sāksies recesija un pieprasījums mazināsies, varam piedzīvot arī cenu kritumu.
    Vai Virši plāno mainīt dividenžu politiku, vairāk līdzekļu ieguldot uzņēma attīstībā un mazāk, izmaksājot investoriem?
    Nē, par to netiek domāts. Uzņēmums paliek pie ieceres dividendēs maksāt 20% no uzņēmuma peļņas, jo tas neko daudz nemaina uzņēmuma naudas plūsmā un nākotnes plānus netraucē realizēt.
    Viršu plānos ir arī elektroenerģijas piedāvāšana mājsaimniecībām – kad tas varētu notikt un vai akcionāriem būs kādi īpašie piedāvājumi?
    Lai attīstītu elektrības jomu, patiešām ir plānots sākt to piedāvāt arī mājsaimniecībām, lai iesakņotos cilvēku prātos. Plānots, ka piedāvājums sāksies jau septembra beigās. Par akcionāriem plānots domāt gan šajā, gan arī elektrouzlādes jomā, taču pagaidām vēl tiek meklēti risinājumi. Visticamāk, ziņas par tiem akcionāri saņems kādu laiku vēlāk, šobrīd nepieciešams vēl nedaudz pacietības.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība