• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Aktuālais dārgmetālu tirgū: spekulatīvie investori ir palielinājuši īsās pozīcijas sudrabā

    Foto: Reuters/Scanpix

    Recesijas risks joprojām saglabājās, kas negatīvi ietekmēja dārgmetālu rūpniecisko patēriņu. Spekulatīvie investori ir palielinājuši īsās pozīcijas sudrabā. Pieprasījums pēc e-zelta turpināja samazināties, liecina Tavex dārgmetālu apskats par pagājušo nedēļu.

    Likumsakarīgi, ka dārgmetālu cenas ietekmē kopējie notikumi finanšu jomā Eiropā un pasaulē. Pēc Tavex ekspertu domām, būtiska ietekme bijusi Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumam palielināt procentlikmi.
    Tāpat nozīme bijusi arī Eiropas Savienības pieņemtajai septītajai sankciju paketei pret Krieviju, kas aizliedz no Krievijas Federācijas ievest zeltu, tostarp juvelierizstrādājumus. Faktiski ir ieviests aizliegums Krievijas zelta pārstrādei Eiropas dārgmetālu pārstrādes rūpnīcās. Šveices nostāja saistībā ar šo sankciju paketi vēl nav skaidri zināma, un to ir svarīgi saprast, jo Krievijas zelta pārstrāde tika veikta pārsvarā četrās Šveices pārstrādes rūpnīcās, kas ir lielākās Eiropā.
    Vienlaikus arī dārgmetālu tirgu ietekmēja tas, ka korekciju piedzīvoja ASV dolāra kurss. Straujais ECB procentu likmju pieaugums izraisīja jūtamas svārstības valūtas tirgū, kas atstāja ietekmi arī uz dārgmetālu tirgiem.
    Pieprasījums pēc zelta Āzijā
    Turpinoties Indijas rūpijas kursa kritumam, kā arī šī dārgmetāla iekšzemes cenu kāpumam, negatīvi tika ietekmēts zelta mazumtirdzniecības patēriņš. Mazumtirdzniecības pieprasījums saglabājās vājš, jo beidzās kāzu un festivālu sezona, sākās lietus sezona un labības stādīšanas laiks, kā arī tika paaugstināta nodeva zelta importam.
    Vienlaikus rūpijas pavājināšanās un augošā inflācija jūnijā veicināja investīciju pieprasījuma pieplūdumu Indijas zelta ETF fondos, taču jūlijā notika līdzekļu aizplūšana no ETF. Indijas centrālā banka (RBI) jūnijā iegādājās 3.7 tonnas zelta savām rezervēm, palielinot to līdz 768.8 tonnām. Jūlijā RBI nopirka vēl 6 tonnas zelta.
    Zelta cena
    Zelta cena pagājušajā nedēļā pārbaudīja spēcīgu atbalsta līmeni 1680 dolāri/oz, pēc kura tā atguvās, sasniedzot līmeni tuvu 1730 dolāriem/oz. Zelta cenas dinamiku ietekmēja ASV dolāra pavājināšanās un Federālās Rezervju sistēmas (FRS) procentu likmes straujas kāpuma gaidas, kā arī ECB rīcība. Pieprasījums pēc e-zelta turpināja samazināties.
    Saskaņā ar datiem, Eiropas un Ziemeļamerikas ETF krājumi samazinājās, bet Āzijas ETF krājumi pieauga.
    Zelta cenu izmaiņas mēneša laikāFoto: Tavex.lv
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība