• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Baidens degvielas cenu kāpumā vaino naftas uzņēmumus

    ASV prezidents Džo BaidensFoto: Reuters/Scanpix

    Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidents Džo Baidens (Joe Biden) trešdien mudināja naftas pārstrādes uzņēmumus paskaidrot, kāpēc viņi nelaiž tirgū vairāk naftas produktu. Viņš arī nesen ir paudis atziņu, ka uzņēmumi ir vainojami cenu kāpumā.

    Baidens nosūtījis vēstuli Marathon Petroleum, Valero Energy un Exxon Mobil vadītājiem, paužot savu neapmierinātību, ka uzņēmumi ir samazinājuši pārstrādes apjomus. Viņš arī apsūdz uzņēmumus peļņas alkatībā, liecina aģentūras Reuters rīcībā nonākusi vēstule. Vēstule tika nosūtīta arī Phillips 66, Chevron, BP un Shell.
    "Kara laikos peļņas ieceres ir krietni virs normas, un šī peļņa tiek ņemta no amerikāņu ģimenēm. Tas nav pieņemami," raksta Baidens. Viņš piebildis, ka nepietiekama pārstrāde benzīna cenas paaugstina ātrāk nekā naftas cenas.
    ASV enerģētikas uzņēmumi kopš kara Ukrainā ir guvuši rekordlielu peļņu, jo piegādes ir ierobežotas kara dēļ un naftas cena pārsniedz 120 dolārus. Tajā pašā laikā pieprasījums pēc degvielas saglabājies augsts, neskatoties uz to, ka arī degvielas cenas sasniedz rekordus.
    Rafinēšanas apjomi ASV sasniedza maksimumu 2020. gada aprīlī - 19 milj. barelu dienā. Pēc tam Covid-19 pandēmijas dēļ tika slēgtas vairākas nerentablas rūpnīcas. Šā gada martā apjoms bija 17.9 milj. barelu dienā.
    Pārstrādes uzņēmumi saka, ka viņiem nav daudz iespēju palielināt apjomus, un 94% jaudas jau tiek izmantoti. "Mūsu rūpnīcas strādā ar pilnu jaudu," sacīja naftas kompānijas Chevron viceprezidents Brūss Nīmeijers (Bruce Niemeyer).
    Benzīna cena ASV ir pieaugusi līdz 5.01 dolāriem par galonu. Pārrēķinot eiro un litros, litrs benzīna ASV maksā 1.27 eiro.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība