• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Latvijas Gāze nosaka jaunus tarifus jau no 1. jūlija

    Foto: LETA

    No 2022. gada 1. jūlija mājsaimniecībām, kas iegādājas dabasgāzi pēc regulētā tarifa, mainīsies dabasgāzes tarifs nākamajam pusgadam, liecina uzņēmuma publiskotā informācija.

    2022. gada otrajā pusgadā dabasgāzes tirdzniecības gala tarifi mājsaimniecībām atkarībā no patēriņa pieaugs par 6.86 eirocentiem par katru patērēto kilovatstundu (kWh), iekļaujot pievienotās vērtības nodokli (PVN) un akcīzes nodokli, ja dabasgāze tiek izmantota kā kurināmais.
    “Dabasgāzes enerģijas izmaksu pieaugumu mājsaimniecības izjuta jau šī gada pirmajā pusē, tomēr tas bija ievērojami mazāks par kopējo dabasgāzes cenu pieaugumu tirgū. Pateicoties pārdomātai Latvijas Gāze dabasgāzes iesūknēšanas stratēģijai krātuvē vasaras mēnešos, kad cenas bija samērā zemas, dabasgāzes cenu mājsaimniecībām pirmajā pusgadā varējām nodrošināt pie 50.63 eiro par megavatstundu (eiro/MWh), kas bija aptuveni par 50% zemāka nekā vidējā cena biržā tajā periodā, tādējādi pasargājam mājsaimniecības no vēl lielāka cenu kāpuma apkures sezonā. Papildus, tarifu pieaugumu mājsaimniecībām ar lielāku patēriņu, kompensēja arī valsts piešķirtais atbalsts no janvāra līdz aprīlim. Tomēr ņemot vērā dabasgāzes cenas pieaugumu pasaules tirgū, šobrīd vairs nav iespējams nopirkt tik lētu dabasgāzi, un pagājušajā sezonā iepirktā lētā gāze ir izlietota, līdz ar to dabasgāze jāpērk pa tādu cenu, kāda tā ir, un otrā pusgada tarifi ir aprēķināti jau pie 107.34 eiro/MWh,” skaidro Latvijas Gāze valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.
    Dabasgāzes tarifu pieaugums skaidrojams gan ar augsto dabasgāzes iepirkuma cenas prognozi Rietumeiropas biržā (TTF) nākamajā pusgadā, gan ar iepriekšējā pusgada cenu rekordiem, jo nelielu daļu no mājsaimniecībām nepieciešamā patēriņa, nodrošinājām pa cauruļvadiem, tādejādi radās lielākas dabasgāzes izmaksas, kuru kā korekciju, saskaņā ar SPRK apstiprināto metodiku, jāņem vērā, aprēķinot tarifu nākamajam periodam. Augstākais punkts šogad tika sasniegts aprīlī, kad TTF front month indekss sasniedza 130 eiro/MWh. Arī šā brīža tirgus prognozes rāda, ka līdz nākamajam pavasarim, gāze joprojām maksās 90-100 eiro/MWh robežās.
    Kā jau iepriekš ziņojām, Latvijas Gāze 2022. gada pirmajā ceturksnī sasniedza vēsturiski labākos finanšu rezultātus, pateicoties disciplinētai tirdzniecības un risku mazināšanas pieejai 2021. gadā, liecina uzņēmuma publiskotā informācija.
    Kā liecina uzņēmuma pirmā ceturkšņa pārskats, no peļņas akcionāriem dividendēs tiek plānots izmaksāt 15 milj. eiro. Par vienu akciju plānots maksāt 0.37593985 eiro, bet pārējo peļņas daļu ieskaitīt rezervēs. Par šo jautājumu tiks lemts kārtējā akcionāru sapulcē, kas notiks 27. jūnijā.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība