• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Capitalia kļūst par pirmo Latvijas fondu, kas investējis igauņu vienradzī Bolt

    Foto: Bolt

    Capitalia ieguldījumu fonds Co-Investment Fund šī gada maijā iegādājās Igaunijas vienradža Bolt akcijas 300 tūkst. eiro vērtībā, kļūstot par pirmo fondu Latvijā, kas investējis šajā uzņēmumā. Līdz šim Capitalia Co-Investment Fund veica investīcijas jaunuzņēmumos to agrīnā attīstības stadijā kopā ar citiem riska kapitāla fondiem reģionā, un šis ir pirmais otrreizējā tirgus darījums.

    Capitalia veiktajā darījumā viens no pirmajiem biznesa enģeļiem, kas bija ieguldījis Bolt, vēlējās pārdot daļu no sev piederošajām uzņēmuma akcijām, lai varētu šo kapitālu izmantot citiem mērķiem. Kopā ar vienu no Igaunijas vadošo riska kapitāla fondu Specialist VC Capitalia iegādājās Bolt akcijas no šī biznesa enģeļa. Šādus investīciju darījumus sauc par otreizējiem darījumiem. Capitalia pārvaldītā fonda ieguldījuma apmērs veidoja 300 tūkst. eiro.
    “Ieguldīt jaunuzņēmumos var ne tikai brīžos, kad tie piesaista jaunu finansējumu izaugsmei. Arvien biežāk jaunuzņēmumu agrīnie investori kritiskāk novērtē savu ieguldījumu portfeļu koncentrāciju un meklē iespējas daļēji realizēt un diversificēt savus ieguldīumus. Tas savukārt dod iespēju citiem investoriem, kā mūsu fondam, iegūt līdzdalību sevi jau tirgū pierādījušos uzņēmumos. Domāju šādu darījumu apjoms tuvākajos gados nozīmīgi pieaugs, un tas tikai veicinās jaunuzņēmumu finansēšanas ekosistēmu Baltijas valstīs,” komentē Capitalia vadītājs Juris Grišins.
    Ar šo darījumu Capitalia ir kļuvusi par pirmo Latvijā reģistrēto fondu, kas ir veicis ieguldījumu Igaunijas vienradzī Bolt. Par vienradžiem dēvē uzņēmumus, kas ir sasnieguši vismaz 1 mljrd. dolāru vērtību. Bolt šo statusu sasniedza 2018. gadā, kļūstot par ceturto vienradzi Igaunijā. Ieguldījums Bolt ir jau piektais Capitalia fonda veiktais ieguldījums kopš dibināšanas 2021. gada septembrī.
    Bolt ir Igaunijas jaunuzņēmums, kas ir dibināts 2013. gadā ar mērķi nodrošināt labākas un dabai draudzīgākas alternatīvas personīgajam auto pilsētā. Uzņēmums nodrošina kopbraukšanu, auto un elektrisko skrejriteņu nomu, kā arī ēdiena un pārtikas piegādi vairāk kā 45 Eiropas un Āfrikas valstīs kopā apkalpojot vairāk kā 100 milj. klientu. Pēdējā kapitāla piesaistē 2021. gada beigās Bolt saņēma 628 milj. eiro lielu finansējumu un uzņēmums tika novērtēts ar 7.4 mljrd. eiro lielu vērtību.
    Capitalia Co-investment Fund ir pasīvas stratēģijas riska kapitāla fonds. Tā mērķa investori ir privātie ieguldītāji, kuriem tiek piedāvāts vienkāršs, zemu izmaksu ieguldījuma instruments investīcijām uzņēmumos ar augstu izaugsmes potenciālu. Šobrīd fonds aktīvi meklē jaunas investīciju iespējas un piesaista finansējumu no kvalificētiem privātajiem investoriem apmērā no 25 tūkst. eiro.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība