• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Sākusies kārtējā dabasgāzes cenas eksplozija

    Aukstais laiks Eiropā pēdējo nedēļu laikā palīdzējis palielināties gāzes cenai.Foto: Reuters/Scanpix

    Eiropas dabasgāzes cena pieaugusi līdz jaunam rekordaugstam līmenim. Turklāt, lai arī iepriekš tika prognozēts cenu kritums martā, gāzes nākotnes piegāžu līgumu cenu izmaiņas liecina, ka gāzes cena var saglabāties augsta.

    Viens no nesenajiem straujā cenu kāpuma iemesliem bijis tas, ka dabasgāze sākusi plūst austrumu virzienā pa cauruļvadu no Vācijas. Krievija ziņojusi, ka tam neesot politisku iemeslu. Tāpat divi lieli Vācijas gāzes patērētāji norādījuši, ka Gazprom piegādes atbilst līgumiem.
    Arī aukstais laiks Eiropā ir paaugstinājis šī resursa cenas. Rezultātā Nīderlandes dabasgāzes janvāra fjūčeru cena šonedēļ pārkāpusi pāri 180 eiro par megavatstundu atzīmei. Tādējādi kopš novembra beigām vien šī cena ir teju dubultojusies. Šīs nedēļas vidū gan cena atkal samazinājās.
    Gāzes apjomi Jamalas-Eiropas cauruļvadā, kas ir viens no lielākajiem reģionā, kopš sestdienas ir strauji samazinājušies. Otrdien gāze no šī cauruļvada sāka plūst uz otru pusi, norāda tīkla operators Gascade.
    Daži Eiropas politiķi un nozares eksperti apsūdzējuši Krieviju par gāzes piegādes aizturēšanu saistībā ar politisko spriedzi Ukrainā. Kremlim acīmredzami nepatīk arī kavēšanās licencēt Nord Stream 2 cauruļvadu. Krievija šīs apsūdzības noraidījusi.
    "Šī ir tīri ekonomiska situācija. Tā nav saistīta ar Nord Stream 2," teicis Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs.
    Straujāks dabasgāzes cenas kāpums aizsākās septembrī, un oktobra sākumā megavatstundas cena uz īsu brīdi sasniedza 160 eiro. Pēc tam cena spēji samazinājās līdz EUR 64 par megavatstundu. Tomēr kopš tā laika cena atkal ir sākusi strauji augt.
    Ja agrāk dabasgāzes pavasara piegāžu līgumi tika tirgoti 30 līdz 40 eiro par megavatstundu diapazonā, tad tagad, piemēram, aprīļa fjūčeri tiek tirgoti jau par 130 eiro.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība