• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Turcija turpina savu ceļu uz nabadzību

    Jau kādu laiku Turcijas prezidentam Tajipam Erdoganam ir savs visai unikāls skatījums par to, kā būtu nepieciešams risināt šīs valsts ekonomiskās problēmas.Foto: Reuters/Scanpix

    Neskatoties uz to, ka Turcijas gada inflācijas līmenis pieaudzis virs 21%, šīs valsts prezidents Tajips Erdogans tāpat turpina apgalvot, ka viņam inflāciju izdosies atgriezt pie 4%, ziņo Reuters.

    Šogad Turcijas valūta - lira - zaudējusi jau 55% no savas vērtības. Turklāt mēneša laikā liras vērtība kritusies par veseliem par 37%. Pēc lielas daļas ekonomistu domām, Turcijas liras procentu likmju samazināšana veikta neapdomīgi, un inflācija šajā valstī turpinās pieaugt. Ekonomisti nu prognozē, ka inflācija Turcijā nākamgad pārsniegs 30%.
    Turcijas iedzīvotājiem faktiski nākas pārdzīvot vietējās valūtas sabrukumu. Tas nozīmē, ka ļoti apgrūtināta ir kāda nākotnes plānošana un uzkrājumu veidošana. Daudzi turki nu arī uzskata, ka ar Erdogana nesen ierosināto minimālās algas palielināšanu par 50% nepietiks, lai situāciju uzlabotu.
    Vēl pagājušajā nedēļā Erdogans apstiprināja, ka augstākas procentu likmes izraisīs cenu kāpumu, un izteica cerību, ka drīzumā tās kritīsies. "Agri vai vēlu, tāpat kā mēs samazinājām inflāciju līdz 4 procentiem līdz ar manu nākšanu pie varas, mēs to izdarīsim vēlreiz. Taču es neļaušu augstām procentu likmēm sagraut mūsu pilsoņus - mūsu cilvēkus," teicis T. Ergogans.
    Jau kādu laiku šķiet, ka T. Erdoganam ir savs visai unikāls skatījums par to, kā būtu nepieciešams risināt Turcijas ekonomiskās problēmas. Viņš turpina apgalvot, ka procentu likmju samazināšana un valūtas cenas kritums palīdzēs atdzīvināt Turcijas ekonomiku. Savukārt visi tie, kas tam nepiekrīt, tiek izslēgti no varas pozīcijām šajā valstī.
    Erdogans arī paudis pārliecību, ka valūtas maiņas kursi tiek un tiks izmantoti, lai uzbruktu Turcijai. Tomēr pēc cenu stabilizēšanas dažu mēnešu laikā vajadzētu uzplaukt lielākai un modernākai Turcijas ekonomikai. Pēc Erdogana domām, politika, kas Turcijas liru iesviedusi tās brīvā kritiena stadijā, ir daļa no veiksmīga "ekonomiskā neatkarības kara".
    Erdogans norādījis, ka Turcijas ekonomiskās problēmas ir izraisījuši "nepamatoti uzbrukumi" ekonomikai, un kādi aicinājumi veikt kapitāla kontroles pasākumus esot "smieklīgi". Viņaprāt procentu likmju samazināšana nav palīdzējusi izraisīt pašreizējo situāciju.
    Turcijas gada inflācijas līmenis iepriekš līdz 4% saruka 2011. gadā. Kopš 2017. gada inflācija šajā valsī ir virzījusies vien uz augšu. Novembrī Turcijas gada inflācijas līmenis sasniedzis 21,3%.
    Jānorāda, ka Turcijas prezidenta spiediena ietekmē šīs valsts nacionālā centrālā banka septembrī samazināja liras refinansēšanas procentu likmi par 500 bāzes punktiem. Faktiski Erdogans spiež šīs valsts centrālo banku samazināt procentu likmes un grib redzēt visu reizē – ka tas gan palīdz radīt darbvietas un stutēt ražošanu, gan reizē – samazina inflāciju.
    Sestdien Turcijas lielākais uzņēmums TÜSÍAD paziņoja, ka valdībai ir jāatsakās no zemo procentu likmju politikas un jāatgriežas pie "ekonomikas likumiem".
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība