• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Kafijas cena pieaug līdz augstākajam līmenim desmit gados

    Arabica kafijas cena šogad pieaugusi vairāk nekā divas reizes.Foto: Reuters/Scanpix

    Kafijas cena ir pieaugusi līdz augstākajam līmenim desmit gados. Gan kafijas tirgotāji, gan citi uzņēmumi nu tirgū cenšas iegūt visu kafiju, ko vien tie var, vēsta Financial Times. Gada beigās pieprasījums pēc kafijas esot audzis, un situāciju sarežģījot arī piegāžu problēmas.

    Tiek ziņots, ka pircēji sākuši aktīvāk tirgot kafijas fjūčerus, kas ļauj fiksēt šīs pārtikas izejvielas cenu un saņemt to noteiktā laikā. Savukārt kafijas pārstrādātāji baidās, ka tiem nav pietiekami daudz šīs izejvielas krājumu.
    Esot samazinājušies arī kafijas krājumi, kas vien paātrinājis tās cenas kāpumu, norāda tirgotāji. "ICE kafijas uzkrājumu kritums nosūtījis ļoti spēcīgu signālu tirgiem par to, ka vērojams liels kafijas deficīts,” Financial Times teic Sucafina kafijas tirgonis Iļja Bizovs.
    Arabica kafijas pupiņu fjūčeru cena nu ir pieaugusi līdz 2,5 ASV dolāriem par mārciņu. Tas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā gada sākumā.
    Šajā pašā laikā pasaules lielākā kafijas ražotāja Brazīlija cīnījusies ar kafijas eksporta organizēšanu. Ir problemātiski nodrošināt kafijas transportam nepieciešamos konteinerus. Šī valsts arī ziņojusi, ka tās kafijas eksports oktobrī samazinājies par 24 procentiem, ja salīdzina ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu.
    Arī konteineru izmaksas ir palielinājušās vairākkārt, un pircēju vidū ir aktivizējušās bažas par sastrēgumiem piegāžu ķēžu posmos.
    Foto: iPath Series B Bloomberg Coffee Subindex Total Return ETN (JO) vērtība, ASV dolāri
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība