• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    ASV darba tirgus atveseļojās ātrāk, nekā gaidīts

    ASV privātie uzņēmumi novembrī radījuši vairāk darba vietas, nekā gaidīts.Foto: AFP / Scanpix

    Ņemot vērā straujo ekonomikas atveseļošanos, privātie uzņēmumi ASV novembrī spējuši radīt vairāk darba vietas, nekā pirms tam prognozēja analītiķi, ziņo Yahoo Finance.

    Salīdzinot ar oktobri, privātie uzņēmumi ASV novembrī pievienojuši 534 000 jaunas darba vietas. Analītiķi pirms tam prognozēja 525 000 šādas jaunas darba vietas. Tikmēr oktobrī jauno darba vietu skaits auga par 570 000. Lielākais darba vietu pieauguma skaits novembrī ASV bijis atpūtas un izmitināšanas nozarē, kur radītas 136 000 jaunas darba vietas.
    Dati liecina, ka ASV privātais sektors šogad līdz šim katru mēnesi ir spējis radījis vairāk darba vietas, atspoguļojot nepārtrauktu ekonomikas un darba tirgus situācijas uzlabošanos. Lai gan jaunākie dati neataino jaunatklātā Covid-19 Omikron varianta ietekmi, ekonomikas eksperti pārsvarā norāda, ka tam nevajadzētu būtiski palēnināt ekonomikas atveseļošanos.
    Zināmas bažas gan par darba tirgus situāciju saglabājas, jo darba devējiem joprojām ir grūti atrast darbiniekus, un brīvo darba vakanču skaits joprojām atrodas tuvu rekordam. Tas arī ir izraisījis darbaspēka izmaksu pieaugumu.
    Renaissance Macro Research finanšu direktors Nīls Dutta teic, ka laba zīme esot tā, ka katrs jauns vīrusa vilnis nodara arvien mazāku kaitējumu ekonomikai. Viņš piebilst, ka janvāra pandēmijas viļņa laikā būtiski samazinājās, piemēram, pārtikas nozares aktivitāte, lai gan rudens viļņa laikā ietekme uz nozari jau esot maza. Visbeidzot viņš arī pauda pārliecību, ka nesenās negatīvās ziņas par jauno vīrusa variantu, visticamāk, neatstās dziļu iespaidu uz ekonomiku.
    Savukārt High Frequency Economics galvenā ekonomiste Rubela Faroki rakstījusi, ka ASV ekonomika drīzāk uguņo, jo pieaug patērētāju izdevumi, atveseļojas darba tirgus, atveseļojas eksports, un uzņēmumi arvien aktīvāk investē.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība