• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Ignitis ir uzvarējis elektrības cenu kāpumā

    Foto: Ignitis Grupe

    Ignitis šodien publicētie rezultāti liecina, ka Lietuvas enerģētikas koncerna 9 mēnešu koriģētā pirmsnolietojuma peļņa pieauga par 31 procentu, koriģētā tīrā peļņa pieaugusi par 65,4 procentiem un gaidāmi vairāki jauni attīstības projekti.

    "Ignitis" 9 mēnešu koriģētā EBITDA 2021. gadā, salīdzinot ar attiecīgo laika posmu pērn, pieauga par 31 procentu, sasniedzot 214,5 miljonus eiro. Tajā pašā laikā Ignitis Energy grupas neizlīdzinātā EBITDA pieaugusi par 8,81 procentu un neizlīdzinātie neto ienākumi samazinājušies par 12,83 procentiem.
    2021.gada deviņos mēnešos Ignitis tīrā peļņa bija 94,4 miljoni eiro salīdzinājumā ar 108,3 miljoniem eiro gadu iepriekš. Savukārt koriģētā tīrā peļņa pieaugusi par 65,4 procentiem, pieaugot no 50,6 miljoniem pērn līdz 83,7 miljoniem eiro 9 mēnešos.
    Kā norāda uzņēmums, lielo koriģētās tīrās peļņas pieaugumu noteica koriģētās EBITDA pieaugums, kas palielinājās visos biznesa segmentos un ko lielā mērā atbalstīja atjaunojamās enerģijas ražošanas jaudas palielināšanās. Neizlīdzinātās tīrās peļņas samazināšanos noteica īslaicīgi mazākas regulējuma atšķirības saistībā ar vienreizējām finanšu korekcijām.
    "Ignitis" pašu kapitāla atdeve ir palielinājusies par 0,4 procentiem līdz 9,7 procentiem, salīdzinot ar šo pašu periodu pērn. Kamēr koriģētā pašu kapitāla atdeve ir pieaugusi par 1,2 procentiem jeb līdz 7,4 procentiem. Koncerna investīcijas samazinājušās par 139,9 miljoniem eiro jeb 51,6 procentiem, sarūkot līdz 131 miljonam eiro.
    Koriģējot EBITDA, Ignitis ir noņēmis vienreizējās pozīcijas, bezskaidras naudas posteņus, kas saistīti ar citiem periodiem vai ar pamatdarbību nesaistītām darbībām, un koriģē faktorus, kas ietekmē perioda rezultātus. Ar koriģēto EBITDA Ignitis novērtē izvirzīto mērķu izpildi un, pēc Ignitis domām, iegūst labāku etalonu pret koncerna rezultātiem laika gaitā un salīdzinājumā ar citiem uzņēmumiem.
    Lietuvas Nacionālā enerģētikas regulējošā padome (VERT) oktobrī atjaunināja elektroenerģijas tīkla maksas maksimālās cenas noteikšanai izmantotās metodikas formulējumu, pārejot no ilgtermiņa vidējo pieauguma izmaksu (LRAIC) metodoloģijas uz līdzīgu vēsturisko izmaksu modeli, kas rezultējās arī pārrēķināta koriģētā EBITDA.
    Taču vienlaikus tika saglabāts ilgtspējīgs normatīvais regulējums, izmantojot papildu tarifa komponenti, kas līdzsvarotu pārskatīto vērtēšanas metodiku. Līdz ar to Ignitis biznesa perspektīvas, dividenžu politika un investīciju plāni palikuši nemainīgi.
    Ignitis grupa lēš, ka EBITDA 2021. gadam varētu būt 300-310 miljoni eiro. Potenciālos zaudējumus no jaunās maksas ierobežošanas un maksas metodikas kompensē labāki, nekā gaidīts, rezultāti elektroenerģijas ražošanas aktīviem un augstākas elektroenerģijas cenas.
    Pateicoties 2020. gadā Kauņā atvērtajai koģenerācijas stacijai, uzņēmuma elektroenerģijas ražošanas jaudas ir pieaugušas. Pozitīvi ietekmēja arī Kauņas hidroelektrostacijas labākie rezultāti un augstāka elektroenerģijas cena. 2021. gada pirmajos 9 mēnešos Ignitis atjaunojamo energoresursu ražošanas jaudu palielināja par 19 megavatiem līdz 1120 megavatiem, ko izraisīja martā atklātā Viļņas koģenerācijas stacijas jaunā ražotne.
    Trešajā ceturksnī tika apgūti arī agrīnās stadijas attīstības projekti trim vēja parkiem Latvijā. Šī gada ceturtajā ceturksnī uzņēmums arī noslēdzis pirkuma līgumu ar nosacījumu, lai Polijā iegādātos saules enerģijas attīstības projektus ar ražošanas jaudu līdz 80 megavatiem.
    Pēc uzņēmuma domām, lielākā daļa atjaunojamās enerģijas ražošanas projektu ir saskaņā ar grafiku. Pašlaik tikai viens saules enerģijas projekts Pomerānijā un viens Polijā ir ārpus grafika, jo pastāv riski, kas saistīti gan ar koronavīrusu, gan citiem attīstības projektiem.
    Uzņēmums atzīmē arī augsto dabasgāzes cenu pozitīvo ietekmi uz uzņēmuma apgrozījumu, taču uzskata šo efektu par īslaicīgu, līdz dabasgāzes cenas normalizēsies. Pieauga arī tīkla pārvades apjomi, taču uzņēmums lēš, ka pēc šī gada lielāki pārvades apjomi konverģēs.
    Oktobrī Ignitis no 2021.gada pirmā pusgada peļņas izmaksāja arī kopējās dividendes 43,75 miljonu eiro jeb 0,589 eiro par akciju. 26. oktobrī tika ievēlēta arī jauna padome. Turklāt ir uzsākts vadības atlases process jaunam termiņam.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība