• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Joprojām nav par vēlu investēt vakcīnās

    Vakcīnu ražotāju akcijas kopš gada sākuma piedāvājušas ļoti labu atdevi un nesušas trīsciparu ienesīgumu.Foto: SIPA / Scanpix

    Rodas iespaids, ka vakcinācija tuvojas beigām un vakcīnu tirgus jau ir sadalīts. Patiesībā liela daļa pasaules joprojām ir nevakcinēta, un investoriem ir vieta, kur likt likmes.

    Londonas Veselības skola uztur ikmēneša atjauninātu vietni, kas izseko visas koronārās vakcīnas un vakcīnu kandidātus, kā arī to notiekošos pētījumus. Šī vietne saņem savus datus no PVO, Milken institūta un ASV zāļu testēšanas datu bāzes, tāpēc saraksts ir vairāk vai mazāk izsmeļošs.
    Saskaņā ar šo lapu novembra sākumā izstrādes stadijā bija 329 vakcīnu kandidāti. 111 vakcīnas kandidāti ir sasnieguši vai izturējuši klīniskos izmēģinājumus. 23 vakcīnas ir apstiprinājušas viena vai vairākas valsts vai starptautiskas zāļu aģentūras, un tās pašlaik tiek izmantotas. Arī attiecībā uz šīm 23 vakcīnām dažās valstīs joprojām tiek veikta pirmsapstiprināšanas pārbaude, un dažās valstīs tiek veiktas pēcapstiprināšanas pārbaudes.
    Tātad koronāro vakcīnu ainava nekādā gadījumā nav statiska. Jaunas vakcīnas tirgū nonāk gandrīz katru mēnesi, ja ne biežāk.
    Liels un ienesīgs tirgus
    Arī tirgus ir liels. Saskaņā ar PVO datiem 3,9 miljardi cilvēku pasaulē ir saņēmuši vienu vai vairākas vakcīnas devas jeb nedaudz mazāk par pusi. Kopumā no visiem vakcīnu ražotājiem ir injicēti aptuveni 7 miljardi vakcīnu devu. Ja ņem vērā revakcinācijas devas, pārējo iedzīvotāju vakcinācijai nepieciešamo devu skaits tiek lēsts vismaz 15 miljardu apmērā.
    Tātad mēs joprojām esam sākuma stadijā, jo lielākā daļa pasaules joprojām ir jāvakcinē. Nav arī zināms, vai tas ir ierobežots līdz divām vai trim devām – dažu gadu laikā var būt nepieciešama vēl viena vai divas devas, lai izbeigtu pandēmiju.
    Vēl viena lieta, kam vajadzētu piesaistīt investorus šai nozarei. Ja pandēmijas sākumā bija priekšstats, ka vakcīnu ražotāji, iespējams, to darīja pro bono, proti, sabiedrības interesēs, tikai lai segtu savas izstrādes un ražošanas izmaksas, tad tagad ir skaidrs, ka koronas vakcīnas var un var nest saprātīgu peļņu. Kamēr nekļūsti pārāk mantkārīgs, nav lielas bailes no nicinājuma.
    Vai vairāk! Pat Krievija par savu Oksfordas nelegāli un slikti kopēto Sputnik vakcīnu prasa bargu naudu, dažos gadījumos pat vairāk nekā kvalitatīvāku mRNS vakcīnu ražotāji, kuru autorība ir vismaz godīga.
    Pazīstami ražotāji
    Pēc tam es paskatījos apkārtējos akciju tirgos, lai noskaidrotu, vai ir kādas iespējas ieguldīt vakcīnu biznesā. Un viena iespēja noteikti ir ieguldīt jau zināmos spēlētājos: BioNTech un Moderna.
    Šī pandēmija kādu dienu beigsies, taču revolucionārā mRNS tehnoloģija, kas tagad ir pierādījusi savu vērtību, nepazudīs. To var izmantot, lai izgatavotu šādas vakcīnas, un pilnīgi skaidrs, ka tā tiks izmantota. No pirmā acu uzmetiena abu uzņēmumu milzīgā tirgus vērtība – Modernal 95 miljardi USD un BioNTech 65 miljardi USD –, raugoties nākotnē, var nebūt pārvērtēta.
    Vēl viena jauna vakcīnas tehnoloģija, kurai ir pievērsta mazāka uzmanība nekā mRNS, ir balstīta uz DNS. Tur DNS māca atrast ienaidnieka gaismu un to iznīcināt. Vakcīna, kuras pamatā ir šī tehnoloģija, piemēram, tiek tirgota Indijā, un to ražo uzņēmums Cadila Healthcare, kas tiek kotēts Bombejas fondu biržā.
    Daudzsološi izstrādātāji
    Kamēr Bombejas birža investoriem šķiet pārāk sveša un nepieejama, vecajā labajā Nasdaq ir Inovio Pharmaceuticals, kuras vakcīnas kandidāts arī ir balstīts uz DNS tehnoloģiju. Inovio Tea, kuras tirgus vērtība ir USD 1,5 miljardi, ir bijusi aktīvāka. Pagājušā gada septembrī ASV Zāļu aģentūra apturēja FDA Inovio klīniskos pētījumus, jo prasīja uzņēmumam vairāk informācijas par vakcīnas darbību. ASV valdība arī atsauca Inovio atbalstu vakcīnu izstrādei.
    Inovio tagad beidz liela mēroga testēšanu Latīņamerikā, Āzijā un Āfrikā, un FDA ir atcēlusi aizliegumu, lai testēšanu varētu turpināt Amerikas Savienotajās Valstīs. Ja testi būs sekmīgi, Inovio, iespējams, nākamgad pieteiksies tirdzniecības atļaujas saņemšanai.
    Novavax, kuras tirgus kapitalizācija ir 13 miljardi USD, arī tiek kotēts Nasdaq, ir daudz tuvāk vakcīnu laišanai tirgū. Novavax kandidātvakcīna nesen ir izturējusi testus, un tagad tā ir gatava iesniegt reģistrācijas pieteikumus FDA un citām zāļu aģentūrām. Novavax kandidāts ir balstīts uz olbaltumvielām, kur imūnsistēma tiek apmācīta ar vīrusam līdzīgu proteīna daļiņu. Vakcīnu izstrādā GSK sadarbībā ar Sanofi Pasteur un Vaxxinity, kas kotējas Nasdaq.
    Arī Parīzē kotētā Valneva ir diezgan tuvu tirgus atļaujai, un tās kandidāts balstās uz vistradicionālāko tehnoloģiju, proti, nogalināto vīrusu. Sinopharm un Sinovac vakcīnas, kas ir atļautas Ķīnā, ir līdzīgas.
    Ar 2,2 miljardu eiro tirgus vērtību Valnev šoruden bija jāpaziņo viena slikta ziņa: tas pārtrauca veiktos testus ar Lielbritānijas farmācijas uzņēmumu. Taču sekoja labā ziņa, ka Eiropas Komisija ar uzņēmumu noslēgusi priekšlīgumu par 60 miljonu devu piegādi. ES zāļu aģentūra EMA tuvāko nedēļu laikā sāks izskatīt Valnev pieteikumu, un uzņēmums tirdzniecības atļauju varētu saņemt jau nākamā gada pavasarī.
    Vakcīnas ir uzmanības centrā
    Visbeidzot, vēl viens novērojums: koronārās pandēmijas dēļ vakcīnas un vakcinācija ir atgriezusies pie apziņas un uzmanības visā pasaulē. Ar tādu pašu interesi un aizrautību ar masām pēdējo reizi tika runāts par vakcināciju poliomielīta vakcinācijas kampaņas laikā, kas sākās pagājušā gadsimta 50. gadu beigās un ir likvidējusi šo briesmīgo slimību no pasaules.
    Tāpat kā poliomielīta vakcīna vairoja izpratni par vakcināciju un veicināja citu vakcīnu kampaņas, koronāro vakcīnu kampaņa varētu palielināt izpratni par citām vakcīnām un to priekšrocībām. Tas nav tālu jāmeklē: piemēram, šoruden daudzās valstīs pieaugusi vakcinācija pret gripu.
    Citiem vārdiem sakot, nākotnē būs nepieciešams ne tikai vairāk koronāro slimību, bet arī citas vakcīnas. Kas neapšaubāmi ir ūdens dzirnavās vakcīnu izstrādātājiem un investoriem.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība