• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Rivian vērtība ceļas kā raķete

    Rivian automašīnas sāka ražot vien pirms dažiem mēnešiem. Neskatoties uz to, šī uzņēmuma vērtība jau ir pārsniegusi tādu šīs jomas smagsvaru kā Volkswagen un Ford vērtību.Foto: Ann-Sophie Fjello-Jensen, AP/Scanpix

    Pagājušajā nedēļā ASV biržā nonāca jaunais elektroauto ražotājs Rivian. Tā akcijas cena dažu dienu laikā ir pieaugusi vairāk nekā par 120%. Rezultātā šis uzņēmums ir strauji kļuvis par pasaulē trešo vērtīgāko autoražotāju.

    Kopš sākotnējā publiskā akciju piedāvājuma (IPO) Rivian Automotive akcijas cena ir nepārtraukti augusi, un tagad tā tiek tirgota pie 172 ASV dolāru atzīmes. Akcija ir pieaugusi par 120% no savas IPO cenas. Tādējādi investora, kurš šī uzņēmuma akcijas iegādājās pirmajā to tirdzniecības dienā, šīs pozīcijas vērtība ir pieaugusi aptuveni par 70%.
    Šādas izaugsmes rezultātā uzņēmuma tirgus kapitalizācija ir palēkusies līdz vairāk nekā 151 miljardiem ASV dolāriem. Tā tādējādi ir apsteigusi teju visus klasiskos autoražotājus, tostarp Volkswagen un Ford.
    Rivian teju vienā mirklī ir kļuvis par pasaulē trešo vērtīgāko autoražotāju. Jāņem gan vērā, ka šis uzņēmums savu spēkratu ražošanu sāka vien pirms dažiem mēnešiem. Līdz oktobra vidum tas bija saražojis 56 automašīnas jeb divas automašīnas dienā. Šobrīd tikai Tesla un Toyota ir automašīnu ražotāji ar vēl augstāku tirgus vērtību nekā Rivian.
    Rivian daļēji pieder Amazon.com, kura īpašumā ir 20% šī uzņēmuma akcijas. Tikmēr Ford pieder vēl 12% Rivian akcijas. Amazon ir pasūtījis 100 000 automašīnu no Rivian, kas uzņēmumam jāpiegādā līdz 2030. gadam. Nākamgad Amazon paredz no Rivian iegādāties 10 000 automašīnas.
    Rivian ir arī paziņojis par plāniem investēt 5 miljardus ASV dolārus jaunas rūpnīcas celtniecībā. Rivian bija pirmais, kas laida klajā pilnībā elektrisku pikapu.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība