• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Daži Olainfarm mazie akcionāri var tikt iesprostoti

    Pašreizējiem Olainfarm akcionāram par savu šī uzņēmuma akciju likteni jāizlemj vēlākais līdz 7. decembrim.Foto: Olainfarm

    Latvijas farmācijas uzņēmuma "Olainfarm" mazākuma akcionāriem līdz 7. decembrim ir jāpieņem akciju atpirkšanas piedāvājums par cenu, kas noteikta pie 9,26 eiro atzīmes par akciju.

    Rīgas biržas Oficiālajā sarakstā kotētais uzņēmums "Olainfarm" 5. novembrī ziņoja, ka no 8. novembra uzsāks obligāto akciju atpirkšanu. Vienas akcijas atpirkšanas cena ir 9,26 eiro. Paredzēts, ka akciju atpirkšana ilgs līdz 7. decembra plkst.16:00, un šī procesa rezultāti tiks paziņoti 14. decembrī. Līdz šim datumam tikšot arī veikti norēķini par akcijām.
    Uzņēmuma valde savā biržas paziņojumā 12. novembrī arī apstiprināja šādu atpirkšanas piedāvājumu. Šī piedāvājuma izteicējs AB CITY ziņojis, ka plāno turpināt Olainfarm darbību līdzšinējā jomā.
    Tāpat 15. novembrī Olainfarm valdes priekšsēdētājs Jānis Buks kompānijas akcionāriem nosūtīja vēstuli, kurā informēts, ka 14. oktobra ārkārtas pilnsapulcē akcionāri pieņēma lēmumu par izstāšanos no biržas regulētā tirgus.
    Mazākuma akcionārs ir spiests izlemt
    Ar šo paziņojumu Olainfarm informē investorus, ka uzņēmums pametīs biržu, un no jaunā gada mazākuma akcionāri tādējādi vairs nevarēs veikt pirkšanas un pārdošanas darījumus ar šīm akcijām biržā. Pašreizējam akcionāram šobrīd ir iespēja reaģēt 3 veidos:
    1) pārdot savas akcijas parastā pirkšanas un pārdošanas darījuma veidā (tas būs iespējams līdz 7. decembrim);
    2) pieņemt aktuālo atpirkšanas piedāvājumu 9,26 eiro par akciju;
    3) neko nedarīt un palikt par akcionāru uzņēmumā.
    Pirmās divas iespējas būtībā ir skaidras, lai gan vēlme joprojām palikt par akcionāru jau ir sarežģītāka.
    Tā var nozīmēt, ka šādiem akcionāriem parādās likviditātes problēmas. Proti, akciju pārdošanas vēlmes gadījumā tad būtu jāatrod kāds konkrēts to pirkt gribētājs. Attiecīgi šādā gadījumā būs pašiem jāspēj rast kāds darījuma kompromiss. Parasti šāda akciju pārdošana notiek par zemāku cenu un ir grūti atrast darījuma partneri. Tāpat jāņem vērā, ka, kompānijai pametot biržu, Olainfarm vairs nebūs jāievēro tā darbību ietekmējošo jaunumu publicēšanas nosacījumi. Līdz ar to - palikušos mazos investorus faktiski skars informācijas deficīts par uzņēmuma dabību, un esošās to jau tā mazās iespējas tikt sadzirdētiem kļūs vēl mazākas. Šajā pašā laikā gan šāds mazais akcionārs joprojām saglabās līdzdalību uzņēmumā un būs tiesīgs apmeklēt akcionāru sapulces un saņemt dividendes.
    Piemēram, Swedbank pārstāvji Latvijā ziņo, ka pieteikties Olainfarm akciju atpirkšanas piedāvājumam var ar internetbankas palīdzību. Attiecīgo iedaļu investori var atrast zem sadaļas Uzkrājumi->Vērtspapīri-> Vērtspapīru notikumi un piedāvājumi. Pieteikties šim piedāvājuma būšot iespējams līdz 07.12.2021 plkst. 12:00 dienā.
    Arī citu banku gadījumā Olainfarm akcionāriem būtu vērts sazināties ar savu brokeri par iespēju pārdot savas šādas akcijas, ja šāda vēlme, protams, vispār ir.
    Olainfarm ir jau otrs farmācijas uzņēmums, kas pamet Rīgas biržu
    Olainfarm ir viens no lielākajiem uzņēmumiem Baltijas valstīs ar vairāk nekā 45 gadu pieredzi farmaceitisko un ķīmisko vielu ražošanā. Uzņēmuma akcijas biržā kotētas kopš 1997. gada 9. jūnija. 11.novembrī tika ziņots, ka "Repharm" grupas mātesuzņēmums AS "AB City" uz tiešas un netiešas līdzdalības pamata ir ieguvis jau 50,93% no "Olainfarm" akciju skaita.
    Pēc bijušā "Olainfarm" vadītāja un īpašnieka Valērija Maligina nāves par uzņēmuma īpašumtiesībām un vadību ir bijusi liela cīņa. Tas daļēji no šī uzņēmuma varētu būt atbaidījis arī mazos investorus.
    Nesenā DelfinGroup pievienošanās Rīgas Fondu biržas Oficiālajam sarakstam jaunajā gadā noturēs tajā redzamo uzņēmumu skaitu piecu emitentu līmenī. Tiesa gan, vietējās biržas tirdzniecības apjoms var piedzīvot strauju kritumu. Galu galā tieši tirdzniecība ar Olainfarm akcijām šogad veidojusi gandrīz 60% no visa kopējā tirdzniecības apgrozījuma ar Rīgas biržas Oficiālajā sarakstā iekļauto kompāniju akcijām. Šajā pašā laikā gan tā veidojusi vien 1% no kopējā Baltijas biržu Oficiālā saraksta uzņēmumu akciju tirdzniecības apgrozījuma.
    2020. gada beigās Rīgas biržas pamatsarakstu pameta cits Latvijas farmācijas uzņēmums Grindeks.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība