• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    ASV dolārs dārgākais 16 mēnešos

    Dolāru banknotesFoto: Reuters/Scanpix

    ASV dolāra cena šodien aug jau trešo dienu pēc kārtas. Tas saistīts ar augstākiem, nekā gaidīts, ASV inflācijas rādītājiem. Tas savukārt liek domāt, ka ASV dolāru procentlikmes varētu tikt palielinātas ātrāk, ziņo Reuters.

    Rezultātā ASV dolāra indeksa vērība, kas mēra ASV dolāra cenas izmaiņu pret pasaulē visvairāk tirgotajām valūtām, šodien pieaugusi par 0,1 procentu, līdz 95,27 punktiem. Tādējādi trīs dienās šis indekss ir pakāpies par 1,3 procentiem un ir sasniedzis augstāko līmeni kopš 2020. gada jūlija. Investori sagaida, ka uz augstās inflācijas fona ASV Federālo rezervju sistēma paaugstinās procentu likmes agrāk, nekā tika gaidīts pirms tam. Šobrīd tiek lēsts, ka pirmais ASV dolāru procentu likmju paaugstinājums var būt gaidāms līdz 2022. gada vidum.
    «Mēs nedomājam, ka pašreizējais ASV dolāra kāpums būs beidzies. Uzskatām, ka dolārs saglabāsies spēcīgs arī 2022. gada pirmajā pusē, kad kļūs skaidra Federālo rezervju sistēmas turpmākā politika. Procentu likmju kāpuma gaidas šajā periodā balstīs dolāru,” norāda investīciju kompānijas Mizuho Securities stratēģi.
    Trešdien publiskotie dati liecina, ka patēriņa cenas oktobrī ASV pieauga straujāk, nekā gaidīts, sasniedzot 6,2 procentus gada skatījumā. Tas ir augstākais līmenis 31 gada laikā. Tas arī lika apšaubīt Federālo rezervju sistēmas viedokli, ka inflācija ir vien īslaicīga parādība. Rezultātā arī aug procentu likmju kāpuma gaidas.
    Finanšu tirgi pirmo dolāru procentu likmju paaugstināšanu sagaida ap nākamā gada jūliju, kam varētu sekot otrs šāds paaugstināšanas solis novembrī. Ja pirms mēneša investori uzskatīja, ka procentu likmju kāpuma varbūtība jūlijā bija 30 procenti, tad tagad tā ir pieaugusi līdz 50 procentiem.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība