• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Somijas jaunā Nokia ir Nokia

    Aiz Nokia ir bijuši daudzi investori, kuri ir redzējuši gan labākus, gan sliktākus laikus. Šķiet, ka tagad atkal ir labāks laiks.Foto: Reuters/Scanpix

    Saņēmu lasītāja ieteikumu tuvāk apskatīt Nokia akcijas, kurus pats biju iegādājies jau sen - nezinu, vai lasītāji to vairs atceras. Es par to maksāju labu cenu. Biju pārāk apžilbināts ar Nokia pagātnes godību un nepievērsu pietiekamu uzmanību jaunajiem apstākļiem un jauniem riskiem. Tad Jorma Ollila bija Nokia vadītājs.

    Kopš tā laika esmu sekojis līdzi Nokia un tās konkurentam Ericsson, kad ir notikušas lielas izmaiņas vai lasītāji ir jautājuši. Tagad Maksims, kurš man rakstīja, norādīja, ka Nokia atkal varētu dot iespēju - jaunā vadītāja Pekas Lundmarka vadībā īsā laikā ir izdarīts daudz. Oktobra beigās tika publicēti arī svaigi ceturkšņa rezultāti.
    Atskatoties uz pagātni, pagājušā gada trešā ceturkšņa rezultāti bija pirmie no Lundmark, kurš kļuva par Nokia galveno izpilddirektoru uzņēmumā Lundmark. Problēmas ātri tika noliktas uz galda, un viņiem tika atļauts darīt visu - "nodokli, kas maksā" -, lai Nokia atgūtu konkurenci.
    Pirmo reizi pēc kārtas Nokia spējusi pārsteigt ar labākiem, nekā gaidīts, rezultātiem. Šeit palīdz arī jaunā draivera žargons - atšķirībā no Nokia iepriekšējā ceļveža Rajjeva Surista, Lundmark sola mazāk. Tad pozitīvs pārsteigums ir vieglāk sagādāts. Tajā pašā laikā nav šaubu, ka jaunā līdera stratēģija ir sākusi darboties un augļi jau ir agrāk, nekā gaidīts.
    Skaitļi pārsniedza cerības
    Trešajā ceturksnī Nokia salīdzināmā peļņa pieauga par 30% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu līdz 633 miljoniem eiro, pārsniedzot analītiķu prognozes (522-528 miljoni eiro). Peļņa uz akciju bija 0,08 eiro gaidīto 0,06 eiro vietā. Arī salīdzināmā peļņas norma 11,7% apmērā pārsniedza prognozēto. Īpaši labs rezultāts bija daudz straujāk nekā gaidīts mobilo sakaru tīkla peļņas pieaugumā, kā arī mākoņu un tīkla pakalpojumu divīzijas izaugsme bija straujāka, nekā gaidīts.
    Apgrozījums 5,4 miljardu eiro apmērā bija nedaudz mazāks par prognozēto, kas ir par 2% vairāk nekā iepriekšējā ceturksnī un gada griezumā. Pārdošanu veicināja tīkla infrastruktūras nodaļa — pandēmija palielināja arī pieprasījumu pēc jaudīgākiem savienojumiem. Spēcīgi auga arī mākoņu un tīkla pakalpojumu struktūrvienības apgrozījums. Mobilo tīklu pārdošanas apjomi atpalika no gaidītā, īpaši Nokia lielākajā tirgū Ziemeļamerikā, ko kompensēja ieņēmumi no citiem produktiem. Tas arī pieauga tirgū, kurā Nokia cieta smagu neveiksmi, zaudējot Verizon 5G līgumu.
    Lundmark kā attaisnojumu labajam rezultātam izcēla palielinātos ieguldījumus tehnoloģijās un lielo pieprasījumu. Izaugsme varēja būt vēl ātrāka, ja trūktu komponentu, kas skāra pinumu. Un pieprasījums nav liels tikai pēc 5G un mobilajām ierīcēm, bet arī pēc fiksētā tīkla ierīcēm.
    Nokia vasarā saņēma arī pirmo 5G līgumu no Ķīnas, savukārt Ericsson zaudēja tirgus daļu (sakarā ar Zviedrijas lēmumu izslēgt Ķīnu no Huawei 5G tīkliem). Pēc Lundmarka teiktā, ieņēmumi sākuši nākt, taču kopumā ne Ķīnas uzņēmumu iespējas Ķīnā viņš uzskata par diezgan ierobežotām.
    Nokia atkal var sākt pildīt savus investoru makus
    Un Nokia naudas līdzekļu apmēri atkal atkopjas. Brīvās naudas samazināšanās lika Nokia iepriekšējai vadībai apturēt dividenžu izmaksu. Pēdējā ceturksnī brīvās naudas apjoms palielinājās par 0,7 miljardiem eiro, kopējo summu ceturkšņa beigās sasniedzot līdz 4,3 miljardiem eiro. Tāpēc ir cerība, ka Nokia nākamgad varēs atsākt maksāt dividendes. Konferences zvanā pēc rezultātiem Nokia finanšu direktors Marko Vairens apstiprināja, ka tas ir mērķis. Vai tas būs iespējams, tiks vērtēts pēc ceturtā ceturkšņa.
    Nokia saglabāja šī gada ieņēmumu prognozi no 21,7 līdz 22,7 miljardiem eiro, bet palielināja peļņas prognozes par 10-12% augstāk. Mērķis līdz 2023. gadam sasniegt darbības peļņas maržu 10–13% apmērā palika spēkā.
    Nokia vadītājs atkal bija piesardzīgs attiecībā uz ceturto ceturksni un nākamo gadu. Visticamāk, piegādes ķēdes problēmas un komponentu trūkums turpināsies, ierobežojot peļņas pieauguma iespējas. Tāpat vairs nav paredzēti vienreizēji ieņēmumi, piemēram, šā gada 220 miljoni eiro.
    Uzņēmuma nākotne izskatās gaiša
    Analītiķu vērtējums par Nokia ir diezgan pozitīvs. Piemēram, Reuters ir 29 analītiķu vērtējumi par Nokia akcijām, un neviens no tiem nav ieteikums pārdot. Kopš gada sākuma akciju ir pieaugusi par gandrīz 60%, taču saskaņā ar konsensus aplēsēm no šī līmeņa joprojām būtu vieta 18% pieaugumam. Ceturkšņa rezultāti atkal bija spēcīgi. Somijas analītiķu nama Inderes analītiķe Atte Riikola uzskata, ka Nokia šogad varētu izdot pozitīvu brīdinājumu par peļņu. Inderes iesaka akciju iegādāties un paaugstināja cenas mērķi līdz 5,9 eiro. OP Bank ir tāda pati rekomendācija un mērķa cena.
    No lielākajām analīžu bankām Barclays pēc mērķa cenas publiskošanas paaugstināja Nokia akcijas cenu no € 5 uz € 5,25, bet atstāja ieteikumu neitrālu. Lundmarka sasniegumi vēl nav īsts veiksmes stāsts, jo Nokia pēdējos gados ir piedzīvojusi lielu buksēšanu. Iemesls mērķa cenas paaugstināšanai ir Nokia cerības uz labāku peļņu līdz 2023. gadam, nekā gaidīts.
    JPMorgan savukārt ir akcijas iegādes rekomendācija un mērķa cena 6,5 eiro. Lundmarka brīdinājumus analītiķis interpretē kā saprātīgu piesardzību, nevis pesimismu. Turpināsies produktu uzlabošana un izmaksu optimizācija, kas arī turpmāk pozitīvi ietekmēs peļņas procentus. Komponentu trūkums palēninās, taču tas nenozīmē, ka vienā gadā zaudētie ienākumi tiks zaudēti, tie tikai atliekas. Nokia par pieprasījuma trūkumu nesūdzas. Analītiķi uzskata, ka Nokia akcijas varētu būt starp 6 līdz 8,4 eiro, ja mobilo sakaru tīklu marža uzlabosies līdz vairāk nekā 40%.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība