• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Nepalaidiet garām Amerikas propāna tirgus labo impulsu!

    Propāns ir viens no visizplatītākajiem gāzes komponentiem, ko iegūst, krekējot vai sadalot naftas produktus naftas gāzes frakcijās. Viena no tās svarīgākajām īpašībām ir spēja istabas temperatūrā un salīdzinoši zemā spiedienā pārvērsties par sašķidrinātu naftas gāzi jeb LPG. Pateicoties tam, propāns tiek ļoti plaši izmantots rūpniecībā, transportā, lauksaimniecībā un arī mājsaimniecībās.

    Amerikā propānu galvenokārt izmanto māju apkurei, kas veido pusi no tirgus, un apmēram trešdaļa tiek izmantota rūpniecībā. Visā ASV propāns kā galvenais siltuma avots tiek izmantoti 4,8%, bet vairāk nekā desmit štatos - 10-18%.

    Sašķidrinātās dabasgāzes tirgus Amerikā ir stabils, ilgtspējīgs un augošs

    LPG izmantošanai mājokļu apkurē ir stabila pieauguma tendence, 2021. gadā sasniedzot 6,14 miljonus māju, kas ir 6,2% pieaugums piecu gadu laikā. Vairāk par to spējusi tikai elektrība, kuras pieauguma rādītājs ir 6,7%.
    Propāna tirgus ir bijis labi līdzsvarots, un ražošana pieaug, pieaugot pieprasījumam. Ir sezonālas svārstības, kur tas tiek vairāk izmantots ziemā nekā vasarā un tad pārpalikums tiek nosūtīts uz noliktavu vai eksportu. Tomēr ir vērts atzīmēt, ka Amerikas sašķidrinātās dabasgāzes tirgū pēdējos gados nav notikušas krasas svārstības vai neprātīga pārprodukcija.
    Tomēr propāna cenas pēdējā laikā ir ietekmējuši vairāki globāli faktori, piemēram, inflācija, alternatīvo enerģijas avotu cenu kāpums, Krievijas un Ukrainas konflikts un no tā izrietošā enerģētikas krīze Eiropā. Tas iepriekšējā apkures periodā ir palielinājis propāna cenu no 0,69 USD līdz 2,98 USD par galonu, kas ir pieaugums par aptuveni 30%.
    Tomēr galvenās propāna alternatīvas, mazuta cena, tajā pašā laika posmā ir pieaugusi par 79% līdz 5,13 USD par galonu. Šai tendencei turpinoties, mēs redzēsim, ka daudzas mājsaimniecības pāries uz propāna apkuri, kas vēl vairāk veicinās tirgus izaugsmi un radīs pārliecību par uzņēmuma turpmāko izaugsmi.

    Uzņēmums ar gandrīz gadsimtu senu vēsturi

    Suburban Propane Partners pamatdarbība ir propāna mazumtirdzniecība, kas veido 90% no uzņēmuma bruto ieņēmumiem. Lai gan uzņēmums kopumā ir neliels nozares spēlētājs, ar gada apgrozījumu nedaudz virs viena miljarda, tirgus stabilitāte ļāvusi iegūt ievērojamu tirgus daļu. Tas ir arī iemesls, kāpēc uzņēmums jau vairāk nekā 20 gadus spēj izmaksāt ļoti augstas dividendes saviem akcionāriem.
    Uzņēmums darbojas jau gandrīz gadsimtu! Tas ir nozīmīgs laika periods, ņemot vērā, ka šobrīd ASV ir vairāk nekā 5000 dažādu propāna piegādātāju un konkurence ir ārkārtīgi intensīva. Tomēr četrus lielākos mazumtirgotājus var atšķirt pēc tirgus daļas, no kuriem viens ir Suburban Propane ar 5% tirgus daļu (lielāki ir tikai Amerigas 11% un Ferrellgas 7%). Uzņēmums darbojas lielākajā daļā Amerikas štatu, un viss tā bizness ir labi diversificēts gan ģeogrāfiskās atrašanās vietas, gan klientu segmenta ziņā.
    Diversifikācija mazina vairākus riskus, piemēram, nelabvēlīgus klimatiskos apstākļus vienā vietā vai naudas plūsmas nepastāvību. Turklāt uzņēmums visas propāna cenu svārstības tirgū novirza uz gala lietotājiem, tādējādi ierobežojot negatīvo ietekmi uz biznesa peļņas normām.
    Suburban Propane pastāvīgi nostiprina un uzlabo savu tirgus pozīciju. Tālab uzņēmums aktīvi iesaistās dažādās apvienošanās un pārņemšanas darījumos, kuru gaitā, piemēram, pēdējo desmit gadu laikā ir veiksmīgi iegūti 11 uzņēmumi. Šā gada martā par 30 miljoniem dolāru tika nopirkti 25% akciju ūdeņraža gāzes risinājumu uzņēmumā Independence Hydrogen. Šī soļa ilgtermiņa stratēģiskais mērķis ir izbūvēt atjaunojamo energoresursu platformu un, ja darījums tiks veiksmīgi pabeigts, tiks izveidots jauns meitas uzņēmums Suburban Renewable Energy, kas koncentrēsies uz alternatīvās enerģijas attīstību.

    Suburban Propane Partners ir Amerikas propāna, mazuta un rafinētas degvielas mazumtirgotājs. Turklāt dabasgāze un elektroenerģija tiek piegādāta neregulētiem tirgiem. Uzņēmumam ir plašs servisa tikls ar 700 centriem 41 štatā.

    Suburban Propane Partners ir labā finansiālā stāvoklī

    Pēdējo 12 mēnešu laikā uzņēmuma ieņēmumi sasniedza 1,36 miljardus USD, kas ir par 25,9% vairāk nekā gadu iepriekš. Tajā pašā periodā darbības un tīrā peļņa tika palielināta attiecīgi līdz 193 miljoniem un 106 miljoniem USD. Ne tikai tika palielinātas abas summas, bet būtiski pieauga arī procentuālā peļņa, ar 14,2% (13,2%) darbības peļņu un 7,8% (5,9%) neto peļņu.
    Uzņēmumam ir liela parādu nasta 1,16 miljardu USD apmērā un tīrā parāda / EBITDA attiecība ir 4,1x. Uzņēmuma bilancē naudas līdzekļi ir tikai 3,5 miljoni USD apmērā. Vienlaikus pašu parāda apkalpošana ir bijusi veiksmīga, pirmos 350 miljonus plānots atmaksāt tikai 2027. gadā un 650 miljonus 2031. gadā.
    Lai gan Suburban ir maz naudas līdzekļu, uzņēmumam nav ne mazāko likviditātes problēmu. Pēdējo 12 mēnešu laikā tika ģenerētas 209 miljonu biznesa operācijas un 174,3 miljonu USD brīvas naudas plūsmas. Gandrīz visa naudas plūsma tiek izmantota CapEx (kapitāla izmaksu) parādu atmaksai un dividenžu maksājumiem.
    Visi galvenie rādītāji norāda uz iespējamu uzņēmuma potenciālo nenovērtējumu salīdzinājumā ar nozares vidējo rādītāju. Uzņēmuma cenas/peļņas attiecība jeb P/E ir 7,8x (nozares vidējais rādītājs ir 23,2x). Uzņēmuma vērtības attiecība pret realizācijas apgrozījumu jeb EV/S ir 1,68x (nozares vidējais rādītājs ir 2,6x). Uzņēmuma vērtības attiecība pret EBITDA jeb EV / EBITDA ir 8,3x (nozares vidējais rādītājs ir 9,7x). Akciju cenas / brīvās naudas plūsmas attiecība P / CF ir 10,9x (nozares vidējais rādītājs ir 12,9x).

    Efektīvi organizēts bizness

    Viens no galvenajiem uzņēmuma riskiem ir enerģētikas krīzes eskalācija Eiropā. Tas varētu stimulēt ASV LPG eksporta pieaugumu un tādējādi radīt deficītu vietējā tirgū, un izraisīt strauju propāna cenu kāpumu. Tā rezultātā dažas mājsaimniecības un nozares var pāriet uz alternatīviem enerģijas avotiem.
    Vienlaikus Suburban Propane Partners (SPH.US) pārvalda efektīvi organizētu biznesu, kurā visi riski tiek maksimāli ierobežoti. Uzņēmums ne tikai nepārtraukti paplašina savu pamatdarbību, bet arī attīsta jaunu atjaunojamās enerģijas jomu. Stabili augošais tirgus un uzņēmuma labie finanšu rezultāti dod pamatu būtiskam akciju cenas pieaugumam, kur lēšam, ka vienas akcijas iespējamā mērķa cena tuvāko 6-12 mēnešu laikā būs 20 USD jeb aptuveni 14,2% pieaugums salīdzinājumā ar pašreizējo cenu. Nevajadzētu aizmirst arī par dividendēm, kas potenciāli veidotu 8,1 % no akcijas.

    Freedom24 ir mobila vērtspapīru, akciju, fondu u.c. tirdzniecības platforma gan Apple, gan Android tālruņiem un planšetdatoriem. To veido uzņēmums Freedom Finance Europe Ltd, kura mātes uzņēmums ir vienīgais Nasdaq biržā kotētais Eiropas brokeris. Uzņēmumam ir biroji ASV, Vācijā, Kiprā, Kazahstānā, Ukrainā, Uzbekistānā. Tuvākajā laikā uzņēmums plāno atvērt biroju Tallinā. Platformai ir vairāk nekā simts tūkstoši klientu, kuri holdingam uzticējuši vairāk nekā pusmiljardu dolāru, un šī summa nepārtraukti pieaug.

    Uzmanību! Kapitāla zudumu risks. Pagātnes investīciju panākumi un prognozes negarantē peļņu nākotnē.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība