• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    KB Home akcijas cena varētu strauji pieaugt par spīti globālās ekonomikas raizēm

    KB Home ir viens no lielākajiem un pazīstamākajiem privātmāju būvniekiem ASV. Viņu pilnās paketes risinājumi, liekot uzsvaru uz energoefektivitāti, inovatīvu dizainu un viedās mājas risinājumiem, ir ļoti labvēlīgi ietekmējuši uzņēmuma reputāciju un ātri iekarojuši klientu novērtējumu.

    Mēs dzīvojam ļoti nemierīgā laikā, kad pasaulē vienlaikus ir vairākas dažādas lielas krīzes – Covid-19 pandēmija, notikumi Ukrainā, un arī globālas klimata problēmas. Šāda mēroga satricinājumi pasaules ekonomikā ir izraisījuši strauju inflācijas pieaugumu.
    Tas savukārt licis ASV federālajai valdībai pirmo reizi pēdējo četru gadu laikā paaugstināt bāzes procentu likmi par 25 bāzes punktiem līdz 0,5%. Pēc analītiķu domām, tas ir tikai sākums, un tas būs jāpalielina vēl vairākas reizes, un, visticamāk, tas sasniegs 2%.
    Sāksies domino efekts, kad bankas paaugstinās procentu likmes, lai saglabātu peļņu. Daži investori arī vēlēsies izņemt naudu no obligācijām un pārlikt augstāka ienesīguma aktīvos, tādējādi palielinot obligāciju ienesīgumu. Visbeidzot, pieaugošā inflācija neizbēgami izraisīs hipotekāro kredītu cenu kāpumu.
    Ņemot vērā iepriekš minēto, varam pieņemt, ka liela daļa ģimeņu, kuras vēl nav iegādājušās savu mājokli, to darīs pēc iespējas ātrāk, kamēr fiksētās procentu likmes vēl ir zemas un ienākumi ir pietiekami, lai saņemtu kredītu. Lai nodrošinātos pret inflāciju tiek domāts arī par papildu nekustamā īpašuma iegādi, un investori, kuri mēģina gūt labumu no augstākajām mājokļu cenām, var izrādīt aktīvāku pieeju situācijai. Taču viss iepriekšminētais ir ļoti izdevīgs tādiem uzņēmumiem kā KB Home, kas būvē mājas, jo aiz durvīm sagaida ievērojama peļņa.
    KB HOME ir viens no lielākajiem māju celtniekiem Amerikas Savienotajās Valstīs, kas galvenokārt būvē individuālās mājas pirmreizējiem pircējiem. Uzņēmums tika dibināts 1957. gadā un vairāk nekā 60 gadu darbības laikā ir uzcēlis vairāk nekā 645 000 māju.

    Nekustamā īpašuma tirgus Amerikas reģionos spēcīgi sliecas uz pieprasījuma pusi

    Dažādi dati liecina, ka pēdējo 9 gadu laikā Amerikā ir izveidojies vairāk ģimeņu un kopdzīves vienību nekā privātmāju. Pašreizējais mājokļu deficīts tiek lēsts 5,24 miljonu apmērā, kas ir par 1,4 miljoniem vairāk nekā 2019. gadā. Līdz ar to piedāvājums, šķiet, nespēj iet kopsolī ar pieprasījuma pieaugumu, un likumsakarīgi, ka mājokļu iegāde pamazām kļūs dārgāka. Tas liek pircējiem rīkoties ātrāk, lai varētu ātrāk iegādāties nekustamo īpašumu, pirms tas kļūst dārgāks.
    Tomēr jāņem vērā, ka piedāvājuma deficīts dažādos reģionos ir atšķirīgs. Ir vietas, kur problēma ir lielāka, piemēram, trīs no 20 lielākajām pilsētām ar mājokļu deficītu atrodas Ziemeļkarolīnas štatā, kur arī darbojas KB Home. Viena no šīm pilsētām ir štata galvaspilsēta Rolija, kur KB Home 12. aprīlī netālu no pilsētas centra svinīgi atklāja jaunu dzīvojamo kompleksu Liberty Station.
    Turklāt ir vēl 2 pilsētas Kalifornijā un viena Kolorādo, abos štatos darbību izvērsis arī KB Home. 2021. gada beigās, 44% no KB Home portfeļa bija uzceltas vai būvniecības stadijā esošas privātmājas un 56% zemes, kur tiks attīstīta būvniecība. Vairāk nekā 80% no abiem segmentiem atrodas rajonos, kur pieprasījums pēc mājām ir ļoti augsts, kam savukārt būtu jāveicina to strauju realizāciju un pozitīvu ietekmi uz uzņēmuma finanšu rezultātiem.

    Akciju atpirkšana un finanšu rādītāji sniedz investoriem lielu optimisma devu

    7. aprīlī uzņēmuma direktoru padome paziņoja par lēmumu uzsākt programmu parasto akciju atpirkšanai līdz 300 miljonu USD, kas veido aptuveni 10% no uzņēmuma kopējās tirgus kapitalizācijas. Tas samazinās aktīvus bilancē un palielinās rentabilitāti. Vienlaikus ar tādu rentabilitāti palielināsies visu pārējo atlikušo akciju vērtība.
    2021. gadā uzņēmuma ieņēmumi pieauga par 37% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, no 4,18 miljardiem USD līdz 5,72 miljardiem USD. Tajā pašā laikā būvniecības un administratīvās izmaksas tika samazinātas attiecīgi par aptuveni 3% un 1%. Tas viss kopā palielināja būvniecības segmenta darbības peļņas normu no 7,6% līdz 11,6% un tīrās peļņas normu no 7,1% līdz 9,9%.
    Tāda pati tendence turpinājās arī šā gada pirmajā ceturksnī, kur pamatdarbības peļņa pieauga par 1,8% (līdz 12,2%) un administratīvie izdevumi samazinājās par 0,5% (līdz 10,2%), salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn. Pabeigto projektu vērtība pieauga par 55% līdz USD 5,71 miljardam, kas ir uzņēmuma augstākais rādītājs kopš 2007. gada.
    Pagājušā gada brīvā naudas plūsma bija mīnus 76,7 miljoni, kas ir ievērojami mazāk nekā USD 281,8 miljoni 2020. gadā. Taču, ieskatoties rūpīgāk, atklājas, ka akciju atpirkšanai iztērēti 188 miljoni, kas nāk par labu uzņēmuma atlikušo akciju vērtībai.
    Bija arī negatīva naudas plūsma no pamatdarbības mīnus 37,3 miljonu apmērā (310,7 miljoni USD 2020. gadā). Tomēr ir svarīgi saprast, ka tas atspoguļo uzņēmuma krājumu neto pieaugumu par 897,8 miljoniem USD un debitoru parādu neto pieaugumu par 32 miljoniem USD, ko daļēji kompensē neto ienākumu un kreditoru parādu pieaugums par 564,7 miljoniem USD, kā arī kā atliktās saistības un citas saistības 181,6 miljonu USD apmērā.
    Taču galvenais negatīvās pamatdarbības plūsmas cēlonis ir investīcijas krājumos, kas ilgtermiņā nozīmē ietaupījumus būvniecības sektorā, jo būvmateriālu cenas nepārtraukti aug. Lai gan 2020. gadā krājumi bija 183,2 miljoni, tad salīdzinājumam var pieminēt, ka šī gada pirmajā ceturksnī vien krājumiem tika iztērēti papildu 406 miljoni ASV dolāru, kā rezultātā naudas plūsma no pamatdarbības bija 209 miljoni USD.

    Uzņēmuma likviditātes palielināšana palīdzēs tikt galā ar jebkādām problēmām

    Uzņēmumam ir brīva nauda 240,7 miljonu USD apmērā, ilgtermiņa parāds ir samazinājies no 1,75 miljardiem USD līdz 1,69 miljardiem USD un kopējais parāds ir 1,9 miljardu USD. Ja pirmajā acu mirklī tas var radīt bažas, tad, iedziļinoties, izrādās, ka KB Home februārī palielināja savu potenciālo aizdevuma summu ar atjaunoto kredītlīgumu. Tā ietvaros aizdevuma atmaksas termiņš tika pagarināts līdz 2027. gadam un uzņēmuma kopējā likviditāte pieauga līdz 1,07 miljardiem USD. Tas padara uzņēmumu daudz elastīgāku un izturīgāku.

    Koeficienti sola potenciāli augstu peļņu investoriem

    Runājot par dažādiem ar uzņēmumu saistītiem rādītājiem, ir manāms, ka KB Home akcijas biržā tirgojas lētāk nekā konkurentu. Cenas un peļņas attiecība jeb P/E ir 3,1 (nozares vidējais rādītājs ir 8,1). Uzņēmuma vērtības attiecība pret pamatdarbības peļņu pirms nolietojuma (EV / EBITDA) ir 2,9 (nozares vidējais rādītājs ir 4,7). Abi rādītāji potenciāli norāda uz iespēju, ka uzņēmums tirgū ir nenovērtēts. P/B, proti, cenas un bilances attiecība ir 0,7 (nozarē vidēji 3,3) un liecina, ka uzņēmuma akcijas ir ļoti pievilcīgas.
    Jāpatur prātā arī tas, ka KB Home maksā ceturkšņa dividendes - 0,15 USD par akciju, kas ir aptuveni 1,72% ienesīgums. Uzņēmuma vadība uzskata, ka KB Home līdz šī gada beigām sasniegs līdz pat 7,6 miljardu dolāru ieņēmumus, no kuriem pamatdarbības peļņa būs aptuveni 16% (pieņemot, ka nebūs krājumu izmaksu). Tajā pašā laikā ir sagaidāms, ka administratīvās izmaksas vēl vairāk samazināsies un sasniegs 9–10% no ieņēmumiem. Pašu kapitāla rentabilitāte tiek lēsta 27%.
    Pastāv risks, ka inflācija pieaugs vēl straujāk, nekā tirgus gaida, un ienākumu līmenis nespēs tikt līdzi, un tāpēc daudzi nevarēs iegādāties nekustamo īpašumu. Ņemot vērā visus pozitīvos ekonomiskos faktorus un uzņēmuma finanšu rādītājus, ne tikai mēs, arī vairākas citas lielas investīciju kompānijas, piemēram, JP Morgan, Goldman Sachs, Credit Suisse, Barclays, sagaida, ka KB Home (KBH.US) ir liels izaugsmes potenciāls. Mūsu paredzamā mērķa cena nākamajiem sešiem mēnešiem ir 45 USD par akciju, kas ir par 24% augstāka nekā pašreizējā cena.

    Freedom24 ir mobila vērtspapīru, akciju, fondu u.c. tirdzniecības platforma gan Apple, gan Android tālruņiem un planšetdatoriem. To veido uzņēmums Freedom Finance Europe Ltd, kura mātes uzņēmums ir vienīgais Nasdaq biržā kotētais Eiropas brokeris. Uzņēmumam ir biroji ASV, Vācijā, Kiprā, Kazahstānā, Ukrainā, Uzbekistānā. Tuvākajā laikā uzņēmums plāno atvērt biroju Tallinā. Platformai ir vairāk nekā simts tūkstoši klientu, kuri holdingam uzticējuši vairāk nekā pusmiljardu dolāru, un šī summa nepārtraukti pieaug.

    Uzmanību! Kapitāla zudumu risks. Pagātnes investīciju panākumi un prognozes negarantē peļņu nākotnē.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība