• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    7 investīciju idejas: Nepietiekami novērtēto akciju portfelis 2022. gadam

    Ja investīciju mērķis ir gūt lielāku atdevi no tirgus, ir jābūt gatavam kompromisiem un jāuzņemas noteikti riski. Portfelī ir jāapvieno visa veida aktīvi, sākot no speciālām dividendes pelnošām akcijām un beidzot ar nenovērtētiem augsta ienesīguma vērtspapīriem, iesaka Freedom24 analītiķi, kuri sagatavoja 2022. gada nenovērtēto akciju sarakstu ar līdz pat 135% izaugsmes potenciālu!

    Ja uzņēmums uzrāda labu izaugsmi, tā aktīvu cena var strauji pieaugt līdz pat desmitiem procentu gadā. Nereti vērtspapīru zemā vērtība ir īslaicīga parādība. Tomēr ir reizes, kad emitents neattīstās un cena laika gaitā nepalielinās vai pat krītas. Te arī slēpjas šādu vērtspapīru augstais risks.
    Protams, ar digitālajiem datiem vien nepietiek, lai izprastu akciju potenciālu. Attiecībā uz šiem uzņēmumiem ir jāapstrādā daudz informācijas, lai "noķertu īsto brīdi". Koeficientu vērtība var samazināties divos gadījumos.
    Pirmā situācija ir pozitīva. Notiek tas, ka, pieaugot vērtspapīra vērtībai, nepārtraukti pieaug pārdošanas apjoms un neto ienākumi, palielinās brīvā naudas plūsma un samazinās finanšu sviras efekts. Tad finanšu reizinātāji krīt, un uzņēmums tiek uzskatīts par nenovērtētu. Šajā gadījumā investoram galvenais ir noteikt, vai peļņa par akciju pieaugs.
    Otrā situācija ir tehniska. Tas notiek, ja peļņa uz akciju, izaugsmes temps vai kredītu slogs ir stabils un akciju cena krītas. Tas var būt tehnisks pielāgojums, ko izraisījušas ziņas, ekonomikas sektora krīze vai kopējās tirgus situācijas dēļ. Šajā gadījumā akciju cenas kritums samazina finanšu rādītājus. Tas ļauj investoram izvēlēties šobrīd nenovērtētas akcijas ar jaunas izaugsmes perspektīvu.
    Labākais veids, kā atrast nenovērtētus uzņēmumus, ir salīdzināt divus nosacījumus: gan pozitīvu akcijas peļņas pieaugumu, gan īslaicīgu negatīvu faktoru analīzi.

    Nenovērtēto uzņēmumu akciju portfelis

    Ar ieguldījumiem nenovērtētos uzņēmumos saistās riski. Konservatīviem investoriem pietiek ar šādu aktīvu daļēju iekļaušanu portfelī. Tie, kas sagaida augstāko iespējamo atdevi, var izveidot agresīvu izaugsmes portfeli. Freedom24 ir atlasījis 7 uzņēmumus, kuru akcijas šobrīd ir nepietiekami novērtētas. Paredzams, ka dažiem no tiem gaidāms pieaugums par vairāk nekā 130%.
    Advanced Micro Devices (AMD)
    2022. gada 14. februārī AMD pabeidza Xilinx iegādi, kas varētu palielināt uzņēmuma peļņu un brīvo naudas plūsmu. Un 2022. gada 4. aprīlī AMD iegādājās Pensando, kas paātrina AMD ienākšanu mākoņu, uzņēmumu un perifērijas ierīču tirgū.
    Jaunās iegādes veicinās AMD ieņēmumu pieaugumu, un investori, visticamāk, nenovērtēs AMD ieņēmumu un peļņas potenciālu. Jaunu produktu laišana tirgū 2022. gadā, visticamāk, piesaistīs esošo klientu uzmanību un piesaistīs jaunus.
    Astra Space (ASTR)
    Tas ir privāts ASV kosmosa uzņēmums. 2021. gada novembrī no Kodiakas tika palaista uzņēmuma Astra 0007 raķete, un tā sasniedza orbītu. Tirgus to atzinīgi novērtēja ar akciju cenu kāpumu par 42%, tāpēc var iedomāties, kāda būs turpmāko veiksmīgo lidojumu ietekme.
    Astra Space 2022. gadā ir ieplānojis daudzas palaišanas, un uzņēmums plāno pāriet no izmēģinājuma posma uz komercializāciju. Uz gada beigām tiek prognozēts ieņēmumu pieaugums. Uzņēmumam ir neto naudas plūsma, kas pēc aprēķiniem varētu turpināties vēl 2 gadus. Tas padara to pievilcīgu investoriem.
    Moderna (MRNA)
    Var teikt, ka Covid-19 pandēmija sāk rimties, taču nākotni ir grūti prognozēt. Moderna uzskata, ka vīruss ieiet endēmiskā fāzē un cilvēcei ar to būs vienkārši jāsadzīvo. Tomēr jebkuriem attīstības scenārijiem būs jāizmanto vakcīnas. Moderna jau sagaida lielus Spikevax pasūtījumus 2022. gadā un pēc tam arī 2023. gadā.
    Pavisam Modernai darbojas 44 programmas. Visievērojamākās no tām ir gripas vakcīna un HIV vakcīna. Veiksmīga attīstība novedīs pie emitenta akciju pieauguma.
    GitLab (GTLB)
    GitLab platforma ir koda rakstīšanas pamatā, kas IT ir nepieciešams, lai izveidotu nākamās paaudzes vadošās lietojumprogrammas. Šī ir ļoti svarīga programmatūra, kuras pielietojums var turpināt augt, par spīti tirgus inflācijai.
    GitLab mērķa tirgus iespēja DevOps tirgū ir aptuveni 40 miljardi USD.
    Rivian Automotive (RIVN)
    Rivian 2022. gada pirmajā ceturksnī saražoja 2553 elektriskos transportlīdzekļus un plāno līdz gada beigām palielināt ražošanu. Partnerība ar Amazon ir viņu priekšrocība konkurences cīņā, jo tā nodrošina uzņēmumam stabilu naudas plūsmu un palielina uzticību zīmolam.
    Rivian tiek tirgots par zemu vērtību, kas tikai 5,3 reizes pārsniedz tā nākotnes pasūtījumu pārdošanas apjomu, tāpēc vienīgais lielais šķērslis uzņēmuma panākumiem ir pašreizējie piegādes ķēdes traucējumi.
    Sibanye Stillwater Limited (SBSW)
    Tie, kas vēlas nodrošināties pret fiat valūtas svārstībām, varētu pievērst uzmanību platīnam. Globālās transportlīdzekļu ražošanas vājuma dēļ šis metāls saglabājies 2016. gada līmenī, taču draudi Krievijas eksportam vai investoru pieprasījuma atjaunošanās to varētu izmainīt.
    Sibanye akcijas salīdzinājumā ar tirgu un līdzgaitniekiem ir ar ārkārtīgi zemu cenu. Viņu dividenžu ienesīgums ir 8%. Uzņēmumam ir arī spēcīga skaidrās naudas pozīcija, labs parādu līmenis un tas plāno turpmākajos gados samazināt kapitālizdevumus.
    WeWork [WE]
    Uzņēmums finansiāli pārcentās, dodot priekšroku izaugsmei, nevis rentabilitātei un stabilitātei, un bija tuvu bankrotam. Tomēr WeWork ir interesants produkts, kas ir izrādījies pārsteidzoši izturīgs pēcpandēmijas periodā.
    Pašreizējā kapitalizācija aptuveni 4,4 miljardu USD apmērā piedāvā izaugsmes potenciālu. Ja uzņēmumam kādā brīdī izdosies sasniegt > 90% izlietojumu, akcijas cena, salīdzinājumā ar pašreizējās cenu, varētu vairākas reizes pieaugt.
    Foto: Freedom24.com

    Kas ir nenovērtētas akcijas?

    Nenovērtētās akcijas ir vērtspapīri, kuru reālā vērtība, pēc finanšu ekspertu domām, ir augstāka par tirgus vērtību. Tām vajadzētu būt vairāk vērtām. Investoriem, kuri vēlas piesaistīt kapitālu, ir lietderīgi savam portfelim pievienot kādā no šo uzņēmumu akcijām.
    Nenovērtētās akcijas dod iespēju no vērtspapīriem gūt daudz lielāku peļņu, nekā to atļauj vidējais tirgus pakalpojums. Tomēr šī perspektīva ir ar augsta riska pakāpi, tāpēc jums vajadzētu pasargāt sevi no zaudējumiem, izkliedējot risku. Un vēl svarīgāk, jums vajadzētu iemācīties labāk izprast dažādu nozaru iezīmes un to ietekmi uz uzņēmējdarbību.

    Kā noteikt, vai akcijas ir par zemu novērtētas

    Pirmā lieta, kas jādara, ir jāveic fundamentāla analīze, lai noteiktu nākotnes tendences. Šie rādītāji norāda uz pareizo virzienu:
    • Cena / ienākumi - parāda visu vērtspapīru vērtības attiecību pret emitenta peļņu
    • Cena / RMTP vērtība - parāda uzņēmuma kapitalizācijas attiecību pret aktīvu uzskaites vērtību
    • Cena / naudas plūsma — parāda visu akciju attiecību pret brīvo naudas plūsmu
    • Cena/pārdošana — parāda akciju cenas un peļņas attiecību
    Jo zemāki visi šie rādītāji, jo labāk investoram. Tas var nozīmēt, ka akcijas ir nepietiekami novērtētas.

    Freedom24 ir mobila vērtspapīru, akciju, fondu u.c. tirdzniecības platforma gan Apple, gan Android tālruņiem un planšetdatoriem. To veido uzņēmums Freedom Finance Europe Ltd, kura mātes uzņēmums ir vienīgais Nasdaq biržā kotētais Eiropas brokeris. Uzņēmumam ir biroji ASV, Vācijā, Kiprā, Kazahstānā, Ukrainā, Uzbekistānā. Tuvākajā laikā uzņēmums plāno atvērt biroju Tallinā. Platformai ir vairāk nekā simts tūkstoši klientu, kuri holdingam uzticējuši vairāk nekā pusmiljardu dolāru, un šī summa nepārtraukti pieaug.

    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība