• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Zelta tirgus pieauguma tendence: VanEck Gold Miners ETF 16% izaugsmes potenciāls ar mēreniem riskiem

    Rietumu stingrāko sankciju dēļ pret Krieviju investori un tirgotāji virzās uz drošākiem aktīviem. Zelts ir viens no tiem. Kopš gada sākuma metāla vērtība ir pieaugusi par 7,5%, sasniedzot 1935 USD par unci.

    Zelta apjoms pasaules ekonomikā ir ierobežots. Taču pieprasījuma pieaugums pēc aktīviem izraisīs ar zelta ieguvi saistīto akciju cenas pieaugumu. Analītiķi ir izanalizējuši šo nišu un sagatavojuši trīs investīciju idejas ar dažādiem riska līmeņiem.

    Bet kāda ir ideja?

    Izmantot stagnējošās diplomātiskās attiecības starp Rietumiem un Krieviju, kā arī akciju un izejvielu tirgu nestabilitāti, lai, izmantojot zelta pieprasījuma pieauguma, nopelnītu. Gūt peļņu, pērkot VanEck Gold Miners ETF (GDX) un Wheaton Precious Metals Corp. un Hecla Mining Company akcijas. Detalizētu konkrētu zelta ieguvēju analīzi varat atrast attiecīgajos materiālos (2. daļa, 3. daļa).

    Nozares izaugsmi šobrīd nosaka divi faktori.

    Pirmkārt, globālās politiskās konfrontācijas dēļ pieprasījums pēc zelta pieaug. Nemierīgos laikos naudas vērtība samazinās, virtuālās valūtas ir nestabilas un uzņēmumu akciju vērtība krītas. Šādās reizēs investori izvēlas zeltu – aktīvu, kas nenoveco, nebojājas un ilgtermiņā kļūs dārgāks.
    Vēsturiski mēs esam redzējuši, ka zelts sasniedz rekord augstu līmeni Oktobra kara (1973), Otrās naftas krīzes (1979), ASV hipotēku krīzes (2007), Lehman Brothers bankrota (2008) un COVID-19 (2020) laikā.
    Interese par aktīviem šobrīd pieaug sakarā ar lielo izejvielu tirgus nestabilitāti, stingrām sankcijām un spriedzi starp Krievijas un Rietumu politiskajām institūcijām. Thomas C. Chiang pētījums tagad iesaka, ka "zelts ir jāuztver kā aizsardzība pret nedrošību".
    Otrkārt, inflācija turpinās pieaugt. Federālo rezervju sistēmas un citu centrālo banku politika COVID-19 laikā izraisīja likviditātes vilni. Inflācija, kas sākotnēji piegādes problēmu dēļ pandēmijas laikā, tika uzskatīta par īslaicīgu, izrādījās ekonomikas strukturāla problēma. Patēriņa cenu indekss pakāpās līdz augstākajam līmenim pēdējo 40 gadu laikā (inflācija februārī sasniedza 7,9%).
    Lai gan eksperti saka, ka zelts nepasargā no inflācijas, realitāte ir cita. Piecu gadu korelācija starp zelta cenu un patēriņa cenu indeksu (PCI) ir 0,79, kas atspoguļo spēcīgu ilgtermiņa saikni.
    Foto: TradingView
    Ja inflācija būs stabila, tas izraisīs zelta cenas pieaugumu. Līdz ar to pieaugs arī zelta ieguvē iesaistīto uzņēmumu akcijas. Zelta ieguves uzņēmumi ir palielinājuši savu pozitīvo jutību pret (Beta) zeltu. Piemēram, ja uzņēmuma beta ir 2, tā vērtība pieaugs vidēji par 2%, ja bāzes aktīvi pieaugs par 1%.
    Ja Federālā Rezervju sistēma (Fed) pretēji konsensam strauji paaugstinās procentu likmes, inflācijas gaidas, visticamāk, samazināsies. Tas palēninās izejvielu un zelta cenu kāpumu. Fed pamazām beidz savu kvantitatīvās mīkstināšanas programmu un vienlaikus tā 16. martā paaugstināja procentu likmes līdz 0.5%, uz ko tirgus ir reaģējis ārkārtīgi pozitīvi, un zelts nenonāca pārdošanā.

    Vai meklējat augstu vai zemu risku?

    Tirgus šobrīd sagaida, ka procentu likmju paaugstināšana līdz 2% spēs neitralizēt inflācijas risku. Bet Bridgewater Associates Ray Dalio fonds uzskata, ka ar šo pieaugumu nepietiek. Turklāt jaunu vīrusu draudi varētu ierobežot Federālo rezervju sistēmas stingrāku politiku.
    Stingras ekonomiskās sankcijas pret Krieviju ir paaugstinājušas izejvielu un metālu cenas, radot bažas par inflācijas pieaugumu. Meklējot stabilitāti, investori izvēlas viskonservatīvāko aktīvu – zeltu.
    Kopš gada sākuma metālu cenas pieaugušas jau par 11%. VanEck Gold Miners ETF iegāde sniedz jums iespēju gūt labumu no nozares augšupejas tendences. Tas ir ar risku svērts ieguldījums.
    Ja esat gatavs uzņemties lielāku risku un gaidīt lielāku atdevi, apsveriet iespēju iegādāties akcijas konkrētos uzņēmumos: Wheaton Precious Metals Corp. (investīcijām) un Hecla Mining Company (investīcijām).

    Investīcijas konservatīviem investoriem – VanEck Gold Miners ETF

    Biržas kods: GDX.US

    Ieejas cena: 38,72 USD

    Mērķa cena: 45 USD

    Augšanas potenciāls: 16,20%

    Laika horizonts: 12 mēneši

    Risks: mērens

    Pozīcijas lielums: 5%

    Pašreizējais dividenžu ienesīgums: 1,42%

    ETF

    VanEck Gold Miners ETF seko NYSE Arca Gold Miners indeksam (GDMNTR).
    Tas aptver 50+ uzņēmumus no 9 valstīm. Top 5: Newmont Corporation (NEM.US) - 17,42%, Barrick Gold Corporation (GOLD.US) - 12,41%, Franco-Nevada Corporation (FNV, US) - 8,78%, Agnico Eagle Mines Limited (AEM.US) - 7,43 %, Wheaton Precious Metals Corp. (WPM.US) - 6,06%.
    Uzņēmuma galvenie rādītāji:
    ● Pārvaldībā esošie aktīvi, AUM - 15,7 miljardi USD
    ● ETF akciju nosaukumu skaits - 56
    ● Izdevumu attiecība — 0,51%
    ● P/E koeficients — 15,49x
    ● ETF atdeve pēdējo sešu mēnešu laikā — 15,08%
    ● KID

    Kas ir Freedom24?

    Mobilā tirdzniecības platforma vērtspapīriem, akcijām, fondiem u.c. gan Apple, gan Android tālruņiem un planšetdatoriem. To veido uzņēmums Freedom Finance Europe Ltd, kura mātes uzņēmums ir vienīgais Nasdaq biržā kotētais Eiropas brokeris. Uzņēmumam ir biroji ASV, Vācijā, Kiprā, Krievijā, Kazahstānā, Ukrainā, Uzbekistānā. Platformai ir vairāk nekā simts tūkstoši klientu, kuri holdingam ir uzticējuši vairāk nekā pusmiljardu dolāru, un šī summa nepārtraukti pieaug.

    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība