• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Stabila un tīra kodolenerģija uz krīžu fona virza zaļo revolūciju

    Cilvēku skaits uz planētas pieaug un ir nepieciešams arvien vairāk enerģijas, lai apmierinātu mūsdienu vajadzības. Bet kā to izdarīt, lai zeme mūsu rīcības dēļ nepārkarstu?

    Protams, izmantojot arvien tīrāku un videi draudzīgāku enerģiju un ražošanas procesus ar pēc iespējas mazāku nospiedumu. Bet kurp globāli virzās enerģētika? Ar Parīzes klimata vienošanos pasaule apņēmās saglabāt temperatūras pieaugumu mazāk par 2%, kā arī ambiciozu plānu līdz 2050. gadam panākt oglekļa neitralitāti.
    Tas nozīmē radikālu pavērsienu enerģētikā, kur fosilais kurināmais un mežu dedzināšana enerģijas iegūšanai kļūst nenozīmīga un tiek aizstāta ar vēja, saules, hidro, plūdmaiņu un kodolenerģiju.
    No pieminētajiem kodolenerģija ir visstabilākā, un tai ir vairākas priekšrocības salīdzinājumā ar citiem enerģijas veidiem – galvenokārt, tā ir ļoti uzticama un efektīva. Kad saule un vējš pazūd un jūras un upju ūdens ir zems, no tiem nav iespējams ražot enerģiju. To uz savas ādas piedzīvojām tikai nesen, kad strauji pieauga elektrības cenas. Ar kodolenerģiju šādi pārtraukumi nerodas.
    Saskaņā ar Freedom24.com datiem otrajā vietā ir urāns, ko galvenokārt izmanto kodolreaktoros, kas ir ļoti koncentrēts un tam ir augsts enerģijas blīvums, un, salīdzinājumā ar citiem derīgajiem izrakteņiem, tas samazina ieguves un transporta negatīvo ietekmi.
    Tā kā kodolreaktoros enerģijas iegūšanai izmanto urāna atomu skaldīšanu, un tiem nekas nav jādedzina, tas padara kodolenerģiju CO2 emisiju ziņā par vienu no tīrākajiem enerģijas avotiem uz planētas. Ir arī vērts pieminēt faktu, kas balstīts uz Pasaules Kodolenerģijas asociācijas datiem, ka no visām enerģētikas nozarēm kodolenerģija ir visdrošākā attiecībā uz nāves gadījumu skaitu uz vienu elektroenerģijas ražošanas vienību. Viss iepriekš minētais sniedz kodolenerģijai lielas priekšrocības salīdzinājumā ar citiem enerģijas veidiem.

    Kodolenerģijas stabilitāti neietekmēs neviena krīze

    Urāns nav īpaši rets elements, tas ir atrodams zemes garozā vairāk nekā zelts un sudrabs. Pat Igaunijā zemes garozā ir diezgan daudz urāna. Tomēr divas trešdaļas no pasaulē nepieciešamā urāna nāk no Kazahstānas, Kanādas vai Austrālijas. Tās ir valstis, kurām jau sen ir bijusi stabila ieguve un piegāde.
    Eskalējošais konflikts starp Krieviju un Ukrainu ir sagriezis kājām gaisā tradicionālo fosilā kurināmā pasauli. Eiropa distancējas no Krievijas naftas un gāzes, meklējot iespējas apmierināt savas enerģijas vajadzības no citiem avotiem. Vācijā nav SDG termināļu, un Eiropā kopumā to nepietiek, lai nosegtu visu iztrūkumu, kas rastos atsakoties no austrumu kaimiņa enerģijas. Turklāt SDG vai zaļā gāze nekur nav pieejam tādos apjomos, lai to uzreiz varētu paņemt.
    Visa šī situācija ir devusi labus priekšnosacījumus kodolenerģijai. Tēlaini izsakoties, atomelektrostacijas var uzbūvēt pat tuksnesī, kas varētu palīdzēt trešdaļai pasaules iedzīvotāju izkļūt no enerģētiskās nabadzības un aizstāt 85% no pasaules pašreizējā oglekli saturošā elektrotīkla ar tīru un uzticamu alternatīvu. Turklāt daudzām rietumnieciski orientētām valstīm iepriekšminētā ilgtermiņā garantētā kodoldegvielas piegāde būtu liela priekšrocība, salīdzinājumā ar vienas autoritāras valsts politiskā ierocī pārvērsto enerģiju.

    Cameco Corporation ir urāna nozares vadošais uzņēmums ar augstu investīciju potenciālu

    Pēdējās desmitgades laikā daudzi urāna tirgū iesaistītie uzņēmumi ir bijuši ļoti sarežģītā situācijā ilgstošas lejupslīdes dēļ. Daudzi pārtrauca ražošanu, un vēl vairāki bankrotēja, kas šodien nozīmē, ka lielākā daļa uzņēmumu šajā nozarē ir sliktā finansiālā stāvoklī. Tomēr spēcīgākie īstenoja integrācijas un konsolidācijas stratēģiskos plānus. Vienlaikus cilvēki arvien vairāk saprot, ka bez kodolenerģijas mēs nevarēsim kļūt zaļi.
    Viens no šiem spēcīgajiem ir Cameco Corporation (# CCJ.US), pasaulē vadošais urāna ražotājs. Sarežģītos laikos, papildus ieguves rūpniecībai, uzņēmums apvienoja pārstrādes un ražošanas iekārtas, investēja jaunās raktuvēs un tehnoloģijās, un kļuva par ļoti labi funkcionējošu vertikāli integrētu uzņēmumu.
    Ātri ieskatoties uzņēmuma bilancē, redzams liels uzkrājums, kas pārsniedz uzņēmuma parādu. Lai gan palielinātais pieprasījums pēc urāna vēl nav ļāvis Cameco gūt lielākus ieņēmumus (jo pārdošanu veido vidēja termiņa un ilgtermiņa līgumi), uzņēmums arvien vairāk iesaistās jaunos projektos un tā ilgtermiņa mērķis ir gana ambiciozs.
    Uzņēmuma ieņēmumi pēdējo 5 gadu laikā ir samazinājušies vidēji par 5%. EBITDA (Peļņa pirms procentu maksājumiem un nodokļiem) samazinājās no 372 miljoniem USD 2019. gadā līdz 117 miljoniem USD 2021. gadā. Tomēr vadībai 2021. gadā izdevās saglabāt lielu brīvo naudas plūsmu 286 miljonu USD apmērā, kas atspoguļo labu likviditāti, elastību un gatavību atvērt jaunas ražotnes. Par spīti tam, ka ieņēmumi ir samazinājušies, naudas rezerves pēdējo 5 gadu laikā ir pieaugušas vidēji par 38% gadā, līdz pagājušā gada beigām sasniedzot gandrīz 1 miljardu ASV dolāru . Citiem vārdiem sakot, uzņēmumam ir vairāk naudas, nekā tas ir parādā.
    Urāna cena pasaulē divu gadu laikā ir dubultojusies. Rodas globāls ilgtermiņa pieprasījums, pamatojoties uz CO2 samazināšanas plāniem un pieaugošo enerģijas patēriņu. Labāks finansiālais stāvoklis, tirgus daļa un vertikālā integrācija. Valdes lēmums palielināt dividenžu maksājumus par vienu akciju – tas viss piešķir milzīgu vērtību Cameco Corp. akcijām. Daudzas ieguldījumu sabiedrības ir noteikušas mērķa akciju cenu līdz 37 USD gadā, taču pat tad, ja mēs lēšam, ka cena ir vismaz 30 USD par akciju, izaugsmes potenciāls joprojām ir aptuveni 28%.

    Global X Uranium EFT (# URA.US) fonds apvieno ražotājus augošajā urāna tirgū

    Konservatīvākiem investoriem, kuri dod priekšroku investīcijām urāna rūpniecībā, nevis vienā konkrētā ražotāja, šis EFT fonds ir ideāls. Akciju diversifikācijai fondam ir 51 dažādi ieguldījumi, no kuriem 23% ir ieguldīti Cameco Corp.
    Global X Uranium ETF cenšas nodrošināt ieguldījumu atdevi, kas kopumā atbilst cenai un rentablitātei, izslēdzot maksas, izdevumus un atbilstība Solactive Global Uranium & Nuclear Components kopējās atdeves indeksam. Fonda pārvaldībā esošie aktīvi ir 1,41 miljarda USD apmērā, pēdējo sešu mēnešu laikā izdevumu attiecība ir 0,69% un ienesīgums 17,8%. Fonda paredzamā mērķa cena gadam ir 32 USD jeb 37,34% pieaugums.

    Kas ir Freedom24?

    Mobilā tirdzniecības platforma vērtspapīriem, akcijām, fondiem u.c. gan Apple, gan Android tālruņiem un planšetdatoriem. To veido uzņēmums Freedom Finance Europe Ltd, kura mātes uzņēmums ir vienīgais Nasdaq biržā kotētais Eiropas brokeris. Uzņēmumam ir biroji ASV, Vācijā, Kiprā, Krievijā, Kazahstānā, Ukrainā, Uzbekistānā. Platformai ir vairāk nekā simts tūkstoši klientu, kuri holdingam ir uzticējuši vairāk nekā pusmiljardu dolāru, un šī summa nepārtraukti pieaug.

    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība