• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Uz sievietes veselību orientētais tirgus strauji aug

    Femtech (female technology) pati par sevi kļūst par nišas nozari. Ja pirms gada pasaules tirgus vērtība bija aptuveni 40 miljardi USD, tad tiek prognozēts, ka līdz 2025. gadam vērtība dubultosies. Par spīti pieaugošajai interesei pēdējos gados, šī nozare joprojām tiek novērtēta par zemu, un tādējādi tai ir milzīgs izaugsmes potenciāls.

    Femtech ir nozare, kas koncentrējas uz sieviešu veselību un labklājību. Tā ietver produktus, pakalpojumus, lietojumprogrammas un programmatūru, medicīniskās ierīces, telemedicīnu, pārnēsājamas ierīces, terapeitiskos produktus, vitamīnus un uztura bagātinātājus, patēriņa preces un daudz ko citu.
    Izaugsmi veicina vairāki faktori, piemēram, pieaugošā riska kapitālistu un biznesa eņģeļu interese, sievietes veselības un labklājības risinājumu iekļaušana, kā arī pieprasījums pēc reproduktīvās veselības un digitālajiem veselības risinājumiem. Turklāt sievietes veselības tabu tēmas arvien vairāk kļūst par parastu ikdienas sarunu sastāvdaļu, un sievietes pašvērtējums aug.
    Tirgus līderis ir Ziemeļamerika, kur atrodas 55% Femtech uzņēmumu. Eiropa ir otrajā vietā ar 25%, kam seko Āzija (8%) un Tuvie Austrumi/Ziemeļāfrika (7%). Lielākā daļa Femtech uzņēmumu atrodas ASV un Apvienotajā Karalistē.
    Pašlaik 85% no visiem Femtech uzņēmumiem pasaulē nopelna mazāk nekā 10 miljonus USD gadā. Tomēr paredzams, ka līdz 2027. gadam šo uzņēmumu kopējā vērtība būs vismaz 60 miljardi USD, kas investoriem šķiet ļoti pievilcīgi. Preču un pakalpojumu klāsts paplašinās, piedevām tirgū ir parādījušies dažādi uz sievietēm orientēti inovatīvi digitāli darbarīki. Tas piesaista lielas investīcijas.

    Ir daudz izaicinājumu

    Šobrīd lielākais izaicinājums šajā jomā ir kapitāla piesaiste un reālo lēmumu pieņēmēju, kuri, starp citu, pārsvarā ir vīrieši, uzrunāšana. Pretējā dzimuma pārstāvju iesaistīšana palīdzēs viņiem labāk izprast Femtech biznesa gadījumus un saskatīt tirgus potenciālu rentabilitātes un izmaksu efektivitātes ziņā.
    Vēsturiski sievietes veselība tika uzskatīta drīzāk par intīmu, un daudzās valstīs valsts veselības sistēma nepiedāvā tai atsevišķu apdrošināšanu, kas savukārt ierobežo biznesa izredzes. Nelīdz arī zinātnisko pētījumu trūkums, nepietiekams finansējums un izglītība, kā arī vispārējas, sievietes veselību novērtējošas, kultūras trūkums.
    Tāpēc uzņēmumu īpašniekiem un vadītājiem ir smagi jāstrādā, lai sasniegtu pozitīvus rezultātus un palielinātu sava zīmola atpazīstamību un redzamību. Svarīga ir klientu pieredzes uzlabošana, paplašināšanās jaunos tirgos, kvalificētu speciālistu piesaiste un investīcijas inovācijās un infrastruktūrā. Citiem vārdiem sakot, tirgum ir jābūt pietiekami izglītotam, lai tas spētu saskatīt iespaidīgu ieņēmumu pieaugumu šajā nozarē.
    Lai gan kopumā nozare joprojām ir nepietiekami finansēta un bieži vien tāpēc nav uzmanības centrā, iespējams, tuvākajos gados redzēsim daudz interesantu darījumu un izvietojumu. 2021. gadā pirmo reizi vēsturē Femtech uzņēmumi piesaistīja vairāk nekā 1 miljardu USD.

    Raugoties nākotnē, interesantākajiem nozares uzņēmumiem vajadzētu sekot līdzi

    Flo Health — privāts uzņēmums, kas vēl nav kotēts biržā, ir izstrādājis uz mākslīgo intelektu balstītu lietojumprogrammu sievietes veselībai, kas atbalsta sievieti katrā viņas cikla posmā. Lietotne ir lejupielādēta vairāk nekā 210 miljonus reižu, no kurām 43,5 miljoni ir aktīvas ikmēneša lietotājas un 2 miljoni ir maksas klientes.
    Tādējādi tikai viena gada laikā klientu skaits pieaudzis trīs reizes. Uzņēmums kopumā ir piesaistījis 75,5 miljonus USD, un tā aplēstā vērtība pagājušajā gadā ir 800 miljoni USD.
    Progyny (PGNY) — Progyny ir pabalstu pārvaldības uzņēmums, kas specializējas ASV darba devējiem domātajos auglības veicināšanas un ģimenes pabalstu risinājumos, kas cita starpā ietver diferencētu pabalstu plānošanu, atbalsta pakalpojumus un auglības veicināšanas profesionāļu tīklu.
    Tiek piedāvāts arī Progyny Rx pakalpojums, kas ir visaptverošs aptieku pabalstu risinājums. Tas saviem dalībniekiem nodrošina piekļuvi zālēm, kas nepieciešamas auglības ārstēšanai. Turklāt darba devējiem tiek piedāvātas surogātmātes un adopcijas kompensācijas programmas. Kopš darbības uzsākšanas uzņēmuma akcijas cena ir pieaugusi par 186%, un šobrīd tās vērtība ir 37,10 USD (Ienākot tirgū tās, vērtība bija 13 USD).
    Invitae (NVTA) — Invitae nodrošina dažādu slimību, tostarp iedzimta vēža, kardioloģijas, neiroloģijas, pediatrijas, onkoloģijas, vielmaiņas traucējumu un reto slimību ģenētisko testēšanu. Nesen tika iegādāts tāds uzņēmums kā Archer DX, kas ir izstrādājis "precīzo onkoloģijas" ārstēšanu. Tā platforma Stratafide var atklāt izmaiņas DNS, kas varētu palīdzēt ārstiem nozīmēt labāku ārstēšanu vēža slimniekiem. Amerikas Savienoto Valstu Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) piešķīra Stratafide revolucionāras ārstēšanas metodes statusu.
    Myriad Genetics (MYGN) — uzņēmums piedāvā plašu genoma testu klāstu, lai palīdzētu pacientiem un ārstiem meklēt ģenētiskos marķierus visam, sākot no krūts vēža līdz depresijai, artrītam un daudzām citām slimībām. Ģenētiskā pārbaude kļūst arvien svarīgāka medicīnas aprindās. Piemēram, Amerikas krūts ķirurgu biedrība tagad iesaka veikt ģenētisko testēšanu visiem krūts vēža pacientiem.
    Ava — nākamais uzņēmums, kas vēl nav kotēts biržā. Ava ir ideāls sabiedrotais sievietēm, kuras cenšas palikt stāvoklī un vēlas palielināt savas iespējas. Palīdzību var saņemt arī sievietes, kuras vēlas labāk iepazīt savu ķermeņa ciklu.
    Uzņēmums piedāvā FDA apstiprinātu CE sertificētu sensoro aproci, kas tiek valkāta naktī. Rokassprādze ir izgājusi gadu ilgu klīnisko izmēģinājumu Cīrihes Universitātē. Tā mēra deviņus dažādus fizioloģiskos parametrus un tādējādi precīzi un ērti prognozē nākamo sievietes auglības logu un ovulāciju. Vidēji Ava ar 89% precizitāti ir noteikusi 5,3 auglīgas cikla dienas.
    Bloomlife — uzņēmums vēl nav iekļauts biržas sarakstā. Bloomlife piedāvā pirmsdzemdību aprūpes risinājumus, lai rūpētos par mātes un zīdaiņa veselību. Uzņēmuma risinājumi apvieno pārnēsājamas grūtniecības ierīces ar datu analīzi, kas kopā nodrošina ārstiem precīzākus datus grūtniecības komplikāciju agrīnai prognozēšanai, noteikšanai un ārstēšanai.
    Viņu novatoriskā ierīce ir īpaši viegls un neuzkrītošs plāksteris, kas neinvazīvi uzrauga svarīgus mātes un mazuļa veselības parametrus grūtniecības laikā. Piemēram, augļa kustības, sirdsdarbības ātrumu un dzemdes kontrakcijas. Ierīce tiek savienota ar jūsu viedtālrunī esošu lietojumprogrammu, kas savukārt ir savienota ar serverī bāzētu mākoņanalīzi.

    Kas ir Freedom24?

    Mobilā tirdzniecības platforma vērtspapīriem, akcijām, fondiem u.c. gan Apple, gan Android tālruņiem un planšetdatoriem. To veido uzņēmums Freedom Finance Europe Ltd, kura mātes uzņēmums ir vienīgais Nasdaq biržā kotētais Eiropas brokeris. Uzņēmumam ir biroji ASV, Vācijā, Kiprā, Krievijā, Kazahstānā, Ukrainā, Uzbekistānā. Platformai ir vairāk nekā simts tūkstoši klientu, kuri holdingam ir uzticējuši vairāk nekā pusmiljardu dolāru, un šī summa nepārtraukti pieaug.

    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība