• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Veselība ir bagātība. Kuras veselības aprūpes akcijas pirkt tagad?

    Covid pandēmijas un klātienes pakalpojumu lietošanas ierobežojumu dēļ būtiski palielinājās digitālās veselības aprūpes nozares un telemedicīnas īpatsvars. Pēdējais kļūst arvien populārāks, jo tas ļauj tehnoloģijām praktizēt medicīnu un nodrošināt attālinātu aprūpi.

    Dažādi pakalpojumi palīdz ātrāk sazināties ar ārstiem un saņemt palīdzību, ietaupa uz vispārējām veselības aprūpes izmaksām un samazina nevajadzīgus neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukumus. Daudzas Eiropas Savienības dalībvalstis turpmākajos gados pēcpandēmijas atveseļošanas plāna ietvaros ieguldīs digitālos projektos, un pēc lēmumu pieņēmēju domām ieguldījumi telemedicīnā ir prioritāte. Nozarei augot, pieaug arī investīcijas.
    Meklējot labākās veselības aprūpes akcijas, pirmais aspekts, kas jāņem vērā, ir uzņēmuma izaugsmes potenciāls. Tas, cik uzņēmums var augt, ir viens no būtiskākajiem punktiem, kas būtu jānoskaidro, jo tieši izaugsme nosaka arī akciju cenas kāpuma iespējas.

    Kur ieguldīt?

    Tiešsaistes platforma Freedom24.com, kas tirgojas ar lielo uzņēmumu akcijām, sastādījusi sarakstu ar 2021. gada pievilcīgākajiem veselības aprūpes uzņēmumiem, kuru akcijās ir vērts ieguldīt. Viņu ieteikumi ir šādi:
    Regeneron Pharmaceuticals Inc. (REGN), globāls uzņēmums, kas izstrādā, ražo un tirgo zāles dažādām slimībām.
    Vidējā prognozētā akcijas mērķa cena ir 710 USD ar 10% izaugsmes potenciālu.
    Medtronic Plc (MDT), medicīnas tehnoloģiju uzņēmums, kas izstrādā, ražo, izplata un tirgo zāles, ko paredzēts ievadīt ar ierīcēm, un ar to saistītus pakalpojumus.
    Investīciju banku prognozētā vidējā mērķa cena ir 149,3 USD ar izaugsmes potenciālu līdz 30%.
    CVS Health Corp. (CVS), aptieku mazumtirdzniecības un tiešsaistes aptieku tīkls, sniedz arī aptieku peļņas pārvaldības pakalpojumus. Ar vidējo mērķa cenu 100 USD par akciju, uzņēmuma akcijas varētu pieaugt par 9%.

    Vai vēlaties ieguldīt? Vispirms novērtējiet iespējas!

    Potenciālajiem investoriem īpaši jāskatās uz to, cik strauji uzņēmums pēdējos gados ir audzis. Mēs visi zinām, ka pagātnes panākumi vēl nenozīmē nākotnes sasniegumus, taču, ja līdz šim nav progresa, maz ticams, ka tas notiks nākotnē. Tikpat svarīgi ir iepazīties ar konkurentiem. Tā var salīdzināt viņu stratēģijas.
    Stabilitāti un ilgtspēju palīdz novērtēt arī tas, kā uzņēmums tiek galā finansiāli. Ideālā gadījumā uzņēmumam jau varētu būt peļņa, bet, ja tas vēl nav noticis, īpašniekiem vajadzētu būt konkrētam plānam, kā līdz paredzētajam datumam gūt peļņu. Tāpat būtu labi zināt, cik uzņēmumam ir naudas un cik daudz pēdējā laikā ir veikti īstermiņa ieguldījumi. Informāciju par to var atrast ceturkšņa vai gada pārskatos, un, protams, šeit valda noteikums – jo vairāk naudas, jo labāk. Brīvā naudas plūsma (FCF) ļoti labi parāda uzņēmuma finansiālo stāvokli.
    Pēc tam ir jāpārskata akcijas cenas un peļņas attiecība (price to earnings jeb P/E), kas mēra akciju cenu salīdzinājumā ar peļņu par akciju. Šos datus var atrast retrospektīvi par pagājušo gadu vai aplūkot prognozes nākamajiem 12 mēnešiem. Šie skaitļi, iespējams, ir vislabākie rādītāji, lai novērtētu strauji augošās akcijas veselības aprūpes nozarē.

    Vienmēr salīdziniet ar konkurentiem!

    Noteikti ir vērts salīdzināt P/E ar citu tās pašas nozares uzņēmumu akcijām. Tas ļauj redzēt, vai attiecīgā akciju cena nav pārāk augsta vai zema. Tomēr jāņem vērā, ka, ja cena ir augstāka nekā dažiem konkurentiem, tas nebūt nenozīmē, ka to nav vērts pirkt. Tieši pretēji, potenciāls var būt augstāks par konkurentiem.
    Vēl viena svarīga sakarība ir cenas/peļņas un izaugsmes attiecība (PEG). Parasti tā mēra izaugsmes prognozes 5 gadu periodā. Vislabāk ir iegādāties zemas PEG akcijas (īpaši tās, kuru vērtējums ir zem 1,00).
    Dažu veselības aprūpes akciju gadījumā akcionāriem tiek izmaksātas dividendes, proti, daļa no uzņēmuma peļņas. Dividendes var palielināt galīgo ieguvumu no akciju īpašumtiesībām. Dividenžu ienesīgums parāda pašreizējo akciju cenas situāciju salīdzinājumā ar ikgadējām dividenžu izmaksām. Dividendes tiek mērītas arī procentos no uzņēmuma peļņas, kas parāda, cik liela daļa uzņēmuma naudas tiek izlietota dividenžu izmaksai. Jo zemāka ir izmaksu attiecība, jo lielāka ir iespējamība, ka uzņēmums varēs turpināt maksāt dividendes arī nākotnē.

    Divas no šobrīd nepietiekami novērtētajām veselības nozares akcijām

    American Well Corp. (AMWL), pieder vienota platforma, kas apvieno visus telemedicīnas lietotājus. Ar vidējo mērķa cenu 16,2 USD par akciju, uzņēmuma akcijas varētu pieaugt par 137%.
    1Life Healthcare, Inc. (ONEM) pārvalda primārās veselības aprūpes One Medical platformu, kas pieejama tikai abonentiem. Investīciju bankas prognozē vidējo akcijas mērķa cenu 35,8 USD apmērā ar izaugsmes potenciālu līdz 268 procentiem.

    Pirms investēšanas izvērtējiet riskus!

    Ieguldot jebkurā akcijā vienmēr pastāv risks, jo konkurējošs uzņēmums var piedāvāt tirgū veiksmīgāku preci vai pakalpojumu. Veselības jomā pastāv arī nozarei raksturīgi riski. Piemēram, tā kā veselības aprūpe ir stingri reglamentēta, zāļu un medicīnas iekārtu ražotāji var neiegūt nepieciešamās licences vai atļaujas jaunu produktu laišanai tirgū, savukārt regulējuma izmaiņas var radikāli mainīt visu veselības aprūpes nozares akciju izaugsmes potenciālu.
    Daudzas veselības aprūpes iestādes bieži saskaras ar nopietnu tiesvedības risku. Piemēram, biofarmācijas uzņēmumiem, medicīnisko ierīču ražotājiem un veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem var tikt izvirzīta apsūdzība, ja pacients uzskata, ka viņa veselībai nodarīts kaitējums. Turklāt uzņēmumiem jāspēj pārliecināt apdrošināšanas kompānijas un valsts aģentūras maksāt par saviem produktiem. Ja farmācijas uzņēmums nesaņem apstiprinājumu kompensāciju izmaksām, tā izaugsme var tikt bremzēta.

    Kas ir Freedom24?

    Mobilā tirdzniecības platforma vērtspapīriem, akcijām, fondiem u.c. gan Apple, gan Android tālruņiem un planšetdatoriem. To veido uzņēmums Freedom Finance Europe Ltd, kura mātes uzņēmums ir vienīgais Nasdaq biržā kotētais Eiropas brokeris. Uzņēmumam ir biroji ASV, Vācijā, Kiprā, Krievijā, Kazahstānā, Ukrainā, Uzbekistānā. Platformai ir vairāk nekā simts tūkstoši klientu, kuri holdingam ir uzticējuši vairāk nekā pusmiljardu dolāru, un šī summa nepārtraukti pieaug.

    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība