• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    TOP 3 kosmosa emitenti

    Kosmosa nozare, kas pirms dažiem gadiem stagnēja, pēdējos gados ir strauji attīstījusies. Tomēr darbība šajā nozarē ir saistīta ar augsta riska pakāpi. Nozare ir sākuma stadijā, un tirgus vēl nav nobriedis. Tādējādi kosmosa nozares uzņēmumiem ir milzīgs izaugsmes potenciāls.

    Par spīti grūtībām 2000. gadu sākumā pakāpeniski sāka veidoties privātie kosmosa nozares uzņēmumi. Viens no virzītājspēkiem bija privātā sektora pieprasījums pēc kosmosa pakalpojumiem. Telekomunikāciju un interneta uzņēmumi sāka interesēties par satelītu palaišanu, galvenokārt sakaru un kosmosa izpētei.
    Turklāt militārās un kosmosa organizācijas ir sākušas pakāpeniski palielināt savus budžetus un atbalstīt ne tikai lielos uzņēmumus, bet arī jaunus spēlētājus, lai veicinātu konkurenci šajā jomā. Uz šī fona par nozari sāka interesēties arī investori.
    Pateicoties tam kosmosa industrija aktīvi uzņem apgriezienus, un uzņēmumu skaits pēdējos gados ir ievērojami pieaudzis, lielākā daļa no tiem atrodas ASV. Turklāt ir paplašinājies nozares segmentu skaits: galvenie joprojām ir kosmosā izmantoto izstrādājumu ražošana, kosmosa transports, satelītu sakari un kosmosa novērošana. Morgan Stanley Research lēš, ka tie veido aptuveni 65%.
    Pievilcīgs virziens ar augstu izaugsmes potenciālu ir arī zemas un vidējas gravitācijas kravu pārvadājumi uz zemo Zemes orbītu (LEO) un kosmosa tūrisms. Pagaidām šādi pārvadājumi galvenokārt ir satelīti. Wall Street Reports lēš, ka satelītu palaišanas tirgus potenciālais apjoms dažu gadu laikā varētu pārsniegt 100 miljardus USD.
    No otras puses, saskaņā ar SpaceTech Analytics datiem potenciālais kosmosa tūrisma tirgus apjoms tiek lēsts no 100 līdz 300 miljardiem USD.

    Daudzsološākie publiskie kosmosa nozares uzņēmumi ar milzīgu izaugsmes potenciālu, bet arī ar būtiskiem riskiem.

    1. Virgin Galactic Holdings: 60% izaugsmes potenciāls, veiksmīgs testa lidojums un liela iespējamība uzsākt komerciālus lidojumus.
    ASV uzņēmums ražo vismodernākās aviācijas un kosmosa iekārtas. Uzņēmums Virgin Galactic Holdings plāno attīstīt tūristu suborbitālos kosmosa lidojumus un nelielu mākslīgo satelītu palaišanu. Var nopelnīt ar akcijām, kuru vērtība, pateicoties kosmosa tūrisma attīstībai, var pieaugt.
    Mēs jau prezentējām savu Virgin Galactic investīciju ideju pagājušā gada decembrī. Tajā laikā uzņēmums tika iekļauts mēmu akciju sarakstā, tādejādi 5 nedēļu laikā izraisot pieaugumu par vairāk nekā 100%. Pašlaik mēs atkal uzskatām, ka Virgin Galactic ir pievilcīgs riskants aktīvs vidēja termiņa investīcijām.
    Pērnā gada jūlijā Virgin Galactic ar uzņēmuma īpašnieka Ričarda Brensona (Richard Branson) vadīto komandu veiksmīgi palaida kosmosa kuģi Unity. Raķete pēc pilotēta suborbitāla lidojuma droši piezemējās. Rezultātā uzņēmums ir pierādījis savu spēju tuvākajā nākotnē piedāvāt kosmosa tūrisma pakalpojumus. Baumu un gaidīšanas laikā maija vidū uzņēmuma akcijas pieauga no 16 USD līdz 55 USD, bet pēc veiksmīgā lidojuma publiskošanas cenas nokritās līdz 30 USD.

    Ko darīt?

    1. Pērciet akcijas par 16,27 USD;

    2. Izmantojiet pirkumam ne vairāk kā 1-2% no jūsu portfeļa. Lai izveidotu sabalansētu portfeli, varat izmantot Freedom24 analītiķu ieteikumus;

    3. Pārdodiet, kad cena sasniedz 32 USD!

    2. Rocket Lab: 53,8% izaugsmes potenciāls, pateicoties gatavam raķetes prototipam un valsts pasūtījumiem.
    Privāts ASV kosmosa nozares ražotājs un nelielu satelītu palaišanas pakalpojumu sniedzējs ar meitas uzņēmumu Jaunzēlandē. Uzņēmums ir izstrādājis un ekspluatē vieglu orbitālo raķeti ar nosaukumu Electron, kas ļauj pacelties maziem satelītiem. Turklāt tiek izstrādāta jauna vidējas celtspējas nesējraķete ar nosaukumu Neutron. Jūs gūsiet peļņu no akcijām, kuru cena var pieaugt, pateicoties veiksmīgai raķetes Electron izmantošanai un līgumiem ar NASA.
    Uzņēmuma pašreizējo sasniegumu saraksts:
    • Ekspluatācijai gatavs vieglās raķetes Electron prototips; tiek izstrādāta vidēja izmēra raķete Neutron.
    • 21 raķetes palaišana kosmosā, no kurām 18 bija veiksmīgas. 2021. gadā uzņēmums spēja veikt 4 startus. Starp uzņēmumiem bez valsts līdzdalības Rocket Lab ar saviem 127 veiksmīgiem palaišanas gadījumiem ir otrajā vietā aiz SpaceX.
    • Orbītā tika palaisti 105 satelīti, no kuriem 2 bija patentēti.
    • Tika uzbūvētas divas rūpnīcas raķešu un kosmosa kuģu komponentu ražošanai un montāžai. Viena atrodas ASV, bet otra Jaunzēlandē.

    Ko darīt?

    1. Pērciet akcijas par 15,45 USD.

    2. Izlietojiet pirkumam ne vairāk kā 1-2% no jūsu portfeļa. Lai izveidotu sabalansētu portfeli, varat izmantot Freedom24 analītiķu ieteikumus;

    3. Pārdodiet, kad cena sasniedz 20 USD!

    3. Astra Space Inc.: 73,5% pieauguma potenciāls, kas izriet no nepieciešamības nosūtīt satelītus uz zemo Zemes orbītu un jauna dzinēja testu.
    Uzņēmums (iepriekš Holicity Inc.) sniedz satelītu palaišanas pakalpojumus. Astra Space izstrādā nesējraķetes, lai nogādātu orbītās līdz 500 kg smagu kravu ar vidējo darbības rādiusu līdz 500 km. Vairumā gadījumu tie ir satelīti, kas nodrošina globālus sakarus, zemes novērošanu, laikapstākļu uzraudzību un navigāciju. Peļņu iespējams gūt no akcijām, kuru cena var pieaugt, pateicoties pieaugošajam pieprasījumam pēc vieglo kravu transportēšanas uz zemo Zemes orbītu.
    Astra Space ir viens no jaunākajiem spēlētājiem tirgū. Uzņēmums dibināts 2016. gadā, bet jau ir nogājis garu ceļu. Šajā laikā Astra ir ne tikai spējusi uzbūvēt un veiksmīgi ekspluatēt operatīvo raķešu prototipus, bet arī uzbūvējusi savu ražotni un palaišanas platformu Aļaskā.
    Astra Space, biznesa modelis ir nodrošināt vieglā svara pakalpojumus zemās Zemes orbītā (LEO). Šobrīd ir liela interese par mazas kravnesības (līdz 500 kg) raķetēm. Sūtījumos galvenokārt ietilpst gaismas sakaru un novērošanas satelīti. Šādus startus pieprasa arī militārās organizācijas; jo īpaši Pentagons ir vairākkārt paudis interesi par operatoriem, kas var ātri nodrošināt raķetes palaišanu orbītā, ja ir steidzami nepieciešama novērošana.
    Uzņēmuma vadība lēš, ka potenciālais tirgus apjoms ir vairāk nekā 100 miljardu USD apmērā, un līdz 2029. gadam tiek prognozēti vairāk nekā 40 700 sūtījumi, no kuriem 90% būs līdz 300 kg smagi. Astra Space jau ir parakstījusi vairākus līgumus par vairāk nekā 50 palaišanām, kuru kopējā vērtība ir 150 miljoni USD.
    Uzņēmums plāno pašreizējo prototipu ieviest patērētāja statusā un nepārtraukti palielināt savus palaišanas apjomus. Vadība lēš, ka uzņēmuma ražošanas apjoma palielināšana līdz 30 raķetēm samazinās COGS (pārdoto preču izmaksas) par 50%. Līdz 2025. gadam uzņēmuma vadība plāno palielināt palaišanu skaitu līdz vairāk nekā 300 reizēm gadā, kas samazinās COGS vēl uz pusi.
    Viens no uzņēmuma pašreizējiem jauninājumiem ir Rocket 3, viegla raķete, kas paredzēta līdz 300 kg smagas kravas nogādāšanai zemajā Zemes orbītā (līdz 500 km). Raķete ir tikai 11,6 metrus augsta – mazāka nekā tās tuvākie konkurenti.

    Ko darīt?

    1. Pērciet akciju par 11,27 USD.

    2. Izmantojiet pirkumam ne vairāk kā 1-2% no jūsu portfeļa. Lai izveidotu sabalansētu portfeli, varat izmantot Freedom24 analītiķu ieteikumus;

    3. Pārdodiet, kad cena sasniedz 17 USD!

    Kas ir Freedom24?

    Mobilā tirdzniecības platforma vērtspapīriem, akcijām, fondiem u.c. gan Apple, gan Android tālruņiem un planšetdatoriem. To veido uzņēmums Freedom Finance Europe Ltd, kura mātes uzņēmums ir vienīgais Nasdaq biržā kotētais Eiropas brokeris. Uzņēmumam ir biroji ASV, Vācijā, Kiprā, Krievijā, Kazahstānā, Ukrainā, Uzbekistānā. Platformai ir vairāk nekā simts tūkstoši klientu, kuri holdingam ir uzticējuši vairāk nekā pusmiljardu dolāru, un šī summa nepārtraukti pieaug.

    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība