• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Hero – funkcionāli biroji ar olimpiskā garuma skrejceļu uz jumta

    Izvēloties biroju ēku, 68% aptaujāto uzņēmēju svarīgākais kritērijs ir tās atrašanās vieta pilsētā, secināts Lietuvas nekustamo īpašumu attīstītāja “Realco” veiktajā aptaujā. Savukārt, lai veicinātu darbinieku labbūtību birojā, svarīgākie faktori ir ērta darba vieta (70%), optimāls iekštelpu mikroklimats (64%) un dabiskā dienas gaisma (55%). Lai atbilstu šīm un citām augstākās klases biroja prasībām, “Hero” biznesa centrs ir projektēts un tiek būvēts Viļņas Centrālajā biznesa rajonā.

    Papildus tam, 74% aptaujāto respondentu norādīja, ka biznesa centrs ir ļoti svarīgs aspekts uzņēmuma tēlam, bet 26% aptaujāto norādīja, ka tas ir vidēji svarīgs. Tai pat laikā neviens respondents nenorādīja, ka biznesa centrs, kurā atrodas uzņēmumi, neietekmētu tā tēlu.
    Centrālais biznesa rajons (CBR) ir Viļņas prestižākā biroju lokācija, kur pēdējo 20 gadu laikā gan pilsēta, gan uzņēmumi veikuši ievērojamas investīcijas. Šaiā rajonā būvētie biznesa centri ir premium klases līmeņa un nodrošina infrastruktūru plašai uzņēmumu kopienai.
    Pieprasījums pēc biroja telpām šajā pilsētas daļā vienmēr ir bijis augsts, bet vakanču līmenis ir viens no zemākajiem pilsētā. Pēdējo divu gadu laikā prestižākajā CBR daļā atvērti jau vairāki A klases biznesa centri. Novērojumi liecina, ka jaunās ēkas telpas tika veiksmīgi iznomātas jau pirms būvniecības beigām, dažiem nomniekiem pārceļoties no vecākām CBR ēkām uz jaunajiem biznesa centriem. Lai gan šobrīd vakanču īpatsvars CBR ir augstāks, pieaugot par 8%, tā, visticamāk, ir ļoti īslaicīga parādība. Uzņēmumiem ir augstas prasības attiecībā uz darba vides kvalitāti, ērtībām un ilgtspēju, bet šīs prasības maksimāli apmierināt spēj tikai jaunās paaudzes ēkas.
    Papildus prasībām par stratēģiski izdevīgu atrašanās vietu pilsētā, atbilstību visaugstākajiem ilgtspējas un vides aizsardzības standartiem, izturīgu, gudru un atšķirīgu dizainu, papildus pieaug arī tendence par prioritāti izvirzīt darbinieku komfortu, viņu vajadzības un labbūtību. Tāpēc uzņēmumi ir ieinteresēti nomāt telpas, kurās var strādāt patīkami, viegli, ērti un efektīvi.
    Līdz ar to vispievilcīgākie biznesa centri ir tie, kuri jau projektēšanas fāzē ir vērsti uz cilvēku un uzņēmumu labbūtību un kuros ieviesti praktiski risinājumi. Ēkai ir jāapvieno racionāli tehniskie risinājumi ar pilnībā attīstītu infrastruktūru, kā arī jānodrošina pievienotā vērtība un pakalpojumi kā darbiniekiem, tā uzņēmumiem, esot apvienotiem pievilcīgā, komerciālā vidē.
    “Kā biroju telpu attīstītājam mums birojs vairs nav tikai “ķieģeļu mūris” un tehnoloģijas. Uzņēmēju vajadzības un vēlmes attiecībā uz darba vidi aug un attīstās. Cilvēku paradumi darba vietās pēdējo 3 līdz 4 gadu laikā ir būtiski mainījušies. Un, domāju, ka turpinās transformēties, darba tirgū ienākot jaunajai profesionāļu paaudzei,” stāsta Gintare Žemaite, “Realco” Komerciālo nekustamo īpašumu attīstības vadītāja.
    Pēc viņas domām, mūsdienās ir nepieciešams ne tikai tehniski nodrošināt, lai ēka tiktu uzbūvēta atbilstoši augstākajiem starptautiskajiem ilgtspējas kritērijiem, bet arī skaidri apzināties, paredzēt darba tirgus un paradumu attīstību nākotnē, vienlaikus palielinot savu unikalitāti un konkurētspēju tirgū.
    Turklāt darbs klātienē tagad ne tikai konkurē ar attālinātu darbu, bet arī nosaka darba devēja panākumus un reputāciju, piesaistot uzņēmumam jaunus talantus. Tāpēc birojam ir jābūt pievilcīgam un interesantam, lai piesaistītu cilvēkus. Biroju darbiniekiem svarīgi ir dažādi labumi, ko tradicionāli piedāvā birojos - laipni kolēģi, tehnoloģiskie risinājumi, mentorings, efektīva komunikācija. Kā arī svarīgi ir justies kā mājās, izbaudot privātumu, svaigu gaisu, mājīgumu, kafiju u.tml. Nākotnes darbavieta var būt vieta, kur cilvēki jūtas kā daļa no lielāka mērķa un kopienas, par viņiem rūpējoties kā par personībām.
    “Lielāko vērtību jebkurā uzņēmumā veido cilvēki. Tāpēc esam izvirzījuši mērķi, izveidot biroju ēku, kurā katrs darbinieks ir svarīgs,” par biznesa centru “Hero”, kura būvniecību plānots pabeigt 2025. gada 2. ceturksnī, stāsta “Realco” Komerciālo nekustamo īpašumu attīstības vadītāja. ““Hero” ir funkcionāla biroju ēka pašā Viļņas sirdī, kas ir veidota, lai apmierinātu visas individuālās darba vietas vajadzības. Šajā jaunās paaudzes biroju ēkā esam apvienojuši plašu, funkcionālu, estētisku un inovatīvu risinājumu klāstu, lai apmierinātu darbinieku fiziskās, emocionālās, psiholoģiskās un profesionālās vajadzības.“
    “Hero” funkcionālie biroji ir nākamās paaudzes darba vides celmlauzis. Šādu vidi un ilgtspējīgu ēkas dzīves ciklu nodrošina pasaules līmeņa “WELL Gold” funkcionālās ēkas un ilgtspējas standarts - “Breaam Excellent”.
    “Varam droši apgalvot, ka šobrīd Lietuvā nav nekā līdzīga, kas atbilstu tik augstiem darba vides standartiem. Saskaņā ar veiktajiem pētījumiem “WELL” ēkās darbinieku apmierinātības līmenis kopumā pieaug par 26%, produktivitāte par 11%, bet apmeklētība – par 15%,” stāsta G. Žemaite.
    “Breaam Excellent” tehnoloģijas un risinājumi palīdz racionalizēt uzņēmējdarbības izmaksas, savukārt stratēģiskā atrašanās vieta ļauj ietaupīt laiku, jo visa nepieciešamā infrastruktūra un pakalpojumi atrodas dažu minūšu attālumā.
    “Saviem īrniekiem piedāvāsim skaidru un pārdomātu integrētu produktu, proti, interjera standartam atbilstošas biroju telpas par ļoti konkurētspējīgu cenu. Tas ļaus izvairīties no neskaidrībām, kas saistītas ar izmaksu plānošanu un iesaistīšanos biroja iekārtošanas procesā. Mēs piedāvāsim arī virkni priekšrocību un ērtību, tostarp līdz pat 450 m 2 lielu biroju platību. Piemēram, jumta terasi ar sporta, atpūtas un komunikācijas zonām, bibliotēku, kvalitatīvu ēdināšanu, apstādījumus un pat 300 m garu olimpiskā izmēra skrejceļu, kas atrodas uz jumta, lai darbinieki, trenējoties, var baudīt panorāmas skatu uz Viļņas centru.”
    A+ energoefektivitātes klases biznesa centra “Hero” kopējā platība ir 31 600 m 2 jeb līdz pat 4 000 m 2 vienā stāvā. Tajā ir arī 430 vietas pazemes autostāvvietā.
    Arī investori ir pārliecināti par projekta panākumiem. Pagājušajā gadā, izmantojot divas “Hero” finansētas obligāciju emisijas daļas, kuras emitēja “Realco” afilētais uzņēmums “Sostinės bokštai”, projekts veiksmīgi piesaistīja 13,5 miljonus eiro. Tie ir 12% no kopējās projekta vērtības jeb 112 miljoniem eiro. Paredzēts, ka kopumā projekta vajadzībām tiks aizņemti līdz 67 miljoni eiro, no kuriem aptuveni 60% tiks piesaistīti, izmantojot obligācijas. Divu gadu obligāciju trešā daļa 6 miljonu eiro apmērā jau ir publiski pieejama - no 30. aprīļa līdz 14. maijam. Investoriem piedāvā procentu likmi 6 mēnešu EURIBOR+ 6% gada procentu likmi, kas maksājama reizi pusgadā.
    “Realco”, kas ir viens no lielākajiem nekustamā īpašuma attīstītājiem valstī, kopš savas darbības sākuma 2006. gadā, ir piedāvājis vairāk nekā 243 800 m 2 dzīvojamo un biznesa telpu, kā arī šobrīd attīsta dzīvojamās un biznesa telpas vēl 121 500 m 2 lielumā.

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība